SVÄTÝ JUR. Prvýkrát sa s vlastným vínom prezentoval v roku 2009 a dnes ho vyrába asi 2500 litrov ročne. Ako Michal Zeliska (28) hovorí, jeho produkty sú stopercentne svätojurské.
S výrobou vína začal celkom prirodzene. „Otec mal vinohrad, kam sme spolu chodili, keď som bola dieťa. Dedko taktiež dorábal víno, takže som mal k tomu vždy veľmi blízko. V jednom momente som si položil otázku, prečo sa tomu nevenovať viac,“ hovorí o svojich začiatkoch mladý vinár.
Skúsenosti prebral najmä od svojho otca, s ktorým víno dorába. „Sám by som popri práci vôbec nestíhal.“ Zapája však aj ostatných členov rodiny, mamu i manželku.
V začiatkoch výroby sa musel naučiť najmä to, ako víno čo najlepšie zastabilizovať. „Keď som začal dávať víno do fliaš na dlhšie uskladnenie, často v nich vznikal kal, keďže dodnes nepoužívam chémiu.“ Ak by si tým mal prejsť ešte raz, pustil by sa do toho znova. „Víno je láska, ktorej sa nedá vzdať,“ hovorí s úsmevom. Aj po pár rokoch sa teší z každej novej fľaše.
Časť hrozna pestujú v rodinnom vinohrade, ďalšie majú prenajaté. Momentálne obrábajú vo Svätom Jure asi pol hektára. „Okrem toho hrozno aj kupujeme. Držím sa však jednej zásady - všetko hrozno pochádza zo Svätého Jura. Nemôže sa teda stať, že by si niekto otvoril našu fľašu svätojurského vína, pričom surovina, z ktorej vzniklo, pochádza odinakiaľ.“
Zeliskovci ponúkajú vína z viacerých odrôd. „Vychádza to z toho, čo sa vo svätojurských vinohradoch pestovalo a čo je tu vysadené. Máme Müller Thurgau, Veltlín zelený, Frankovku a v malej výsadbe i André a Alibernet. Okrem toho kupujeme Rizling rýnsky a Peseckú leánku,“ vymenováva.
Víno sa dá kúpiť priamo u neho, počas otvorených pivníc či vo svätojurskom Vinocentre. V okolitých súťažiach získal viacero bronzových a strieborných medailí. „Z Moravy som si priniesol zlatú za červené víno.“ Jeho snom je, aby sa mohol výrobe vína venovať naplno.