Svätojurský vinár: Víno je láska, ktorej sa nedá vzdať

Michal Zeliska sa rozhodol pokračovať v rodinnej vinohradníckej tradícii. Vo Svätom Jure obrába spolu otcom asi polhektára.

Michal Zeliska sa pri výrobe vína drží zásady, že všetko hrozno musí pochádzať zo Svätého Jura. Pomáhajú mu rodičia i manželka.Michal Zeliska sa pri výrobe vína drží zásady, že všetko hrozno musí pochádzať zo Svätého Jura. Pomáhajú mu rodičia i manželka. (Zdroj: ARCHÍV MICHALA ZELISKU)

SVÄTÝ JUR. Prvýkrát sa s vlastným vínom prezentoval v roku 2009 a dnes ho vyrába asi 2500 litrov ročne. Ako Michal Zeliska (28) hovorí, jeho produkty sú stopercentne svätojurské.

S výrobou vína začal celkom prirodzene. „Otec mal vinohrad, kam sme spolu chodili, keď som bola dieťa. Dedko taktiež dorábal víno, takže som mal k tomu vždy veľmi blízko. V jednom momente som si položil otázku, prečo sa tomu nevenovať viac,“ hovorí o svojich začiatkoch mladý vinár.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skúsenosti prebral najmä od svojho otca, s ktorým víno dorába. „Sám by som popri práci vôbec nestíhal.“ Zapája však aj ostatných členov rodiny, mamu i manželku.

SkryťVypnúť reklamu

V začiatkoch výroby sa musel naučiť najmä to, ako víno čo najlepšie zastabilizovať. „Keď som začal dávať víno do fliaš na dlhšie uskladnenie, často v nich vznikal kal, keďže dodnes nepoužívam chémiu.“ Ak by si tým mal prejsť ešte raz, pustil by sa do toho znova. „Víno je láska, ktorej sa nedá vzdať,“ hovorí s úsmevom. Aj po pár rokoch sa teší z každej novej fľaše.

Časť hrozna pestujú v rodinnom vinohrade, ďalšie majú prenajaté. Momentálne obrábajú vo Svätom Jure asi pol hektára. „Okrem toho hrozno aj kupujeme. Držím sa však jednej zásady - všetko hrozno pochádza zo Svätého Jura. Nemôže sa teda stať, že by si niekto otvoril našu fľašu svätojurského vína, pričom surovina, z ktorej vzniklo, pochádza odinakiaľ.“

Zeliskovci ponúkajú vína z viacerých odrôd. „Vychádza to z toho, čo sa vo svätojurských vinohradoch pestovalo a čo je tu vysadené. Máme Müller Thurgau, Veltlín zelený, Frankovku a v malej výsadbe i André a Alibernet. Okrem toho kupujeme Rizling rýnsky a Peseckú leánku,“ vymenováva.

SkryťVypnúť reklamu

Víno sa dá kúpiť priamo u neho, počas otvorených pivníc či vo svätojurskom Vinocentre. V okolitých súťažiach získal viacero bronzových a strieborných medailí. „Z Moravy som si priniesol zlatú za červené víno.“ Jeho snom je, aby sa mohol výrobe vína venovať naplno.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Pezinok

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 809
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 317
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 261
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 798
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 009
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 845
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 482
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Pezinok - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Pezinok

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Michal Gašparík je trénerom Spartaka vyše štyroch rokov.

Láka ho Európa i posun do cudziny.


13

Polícia pátra po totožnosti osoby, ktorej fotografiu zverejnila na sociálnej sieti.


TASR

Mesto sa po mesačnom testovaní rozhodne, či ho zaradí natrvalo do prevádzky.


SITA

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu