MODRA. Maturitnou skúškou ukončia prvýkrát svoje štúdium na Strednej odbornej škole vinársko-ovocinárskej v Modre, známej ako Vinárka, aj žiaci v študijnom odbore someliérstvo. "O tento odbor je momentálne najväčší záujem. Je to aj preto, že títo absolventi sú na trhu žiadaní," povedal v rozhovore riaditeľ školy Slavomír Zoch.
Tvrdí, že títo budúci absolventi budú napríklad pracovať vo vinotékach či hoteloch, kde dokážu predstavovať slovenské i svetové vína. "Ak si niekto myslí, že someliér ponúka len víno, veľmi sa mýli. Má všetky základy, ktoré má aj vinohradník a vinár," podotkol riaditeľ. Podľa neho tak môže vyučený someliér robiť pivničného, venovať sa administratíve či vo vinohrade pracovať aj manuálne.
"Jeho uplatnenie je veľmi široké. Vychovávame komplexného someliéra," podotkol. Riaditeľa mrzí, že sa táto profesia nadľahčuje. Podľa neho už totiž začína pri veciach spojených s počasím, výberom pôdy či podpníka. "Ani degustovať víno nie je jednoduchá vec. Preto sa naši žiaci pravidelne zúčastňujú degustácií," vysvetlil Zoch.
Na škole momentálne študuje približne 120 žiakov. Prax získavajú už priamo v modranskej Vinárke na štyroch hektároch vinohradov a jednom hektáre ovocných sadov. Škola má aj modernú vínnu pivnicu a dorába okolo osem až 12 druhov vín, ako rizling rýnsky, veltlínske zelené či rulandské šedé.
Vinárka bola podľa riaditeľa vyhodnotená spomedzi škôl Bratislavského kraja ako tretia najlepšia z hľadiska uplatnenia jej absolventov na trhu práce. Myslí si však, že žiaci dokazujú svoju šikovnosť už počas štúdia na rôznych súťažiach. "Mrzí ma len minimálny počet študentov z východného a južného Slovenska. Boli by sme radi, keby sa zvýšil," dodal Zoch.
Stredná odborná škola vinársko-ovocinárska v Modre má už 131-ročnú históriu. Žiaci tu študujú v odboroch ako vinohradníctvo a ovocinárstvo podnikanie, vinohradníctvo a ovocinárstvo agroturistika či vinohradníctvo a ovocinárstvo someliérstvo.