SVÄTÝ JUR. Premeniť nevyužívaný pozemok s historickými vinohradníckymi prvkami a ukázať ľuďom pôvodné spôsoby pestovania viniča. Svätojurský vinohradnícky spolok sa pustil do projektu vinohradníckeho skanzenu, na ktorý získal dotáciu.
Vyriešený má už aj prenájom pozemku od mesta na 25 rokov za symbolické euro ročne. Svätojurskí poslanci ho schválili na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.
Projekt prispôsobili pozemku
Pôvodný projekt z roku 2011 musel spolok upraviť. Skanzen nakoniec vytvoria na inom pozemku. Najskôr uvažovali o bývalom Dočolomanskom skanzene, ten však nespĺňal väčšinu kritérií.
Podmienkou bolo, aby bol pozemok mestský a ľahko dostupný z centra. Hľadali taký, kde by boli historické vinohradnícke prvky, ako rúny, stienky a búdy, a aby bol odtiaľ výhľad na mesto a okolie.
„Spolu s mestom sme nakoniec vytypovali pozemok v lokalite Panciere s rozlohou takmer 19 árov,“ povedal predseda spolku Miloš Grančič.
Na pozemku sa nachádza takzvaná vinohradnícka búda, ktorá je vidieť zo širokého okolia. Ako predseda spolku vysvetlil, v minulosti slúžila pre pracujúcich, aby si oddýchli alebo sa ukryli pred dažďom.
Časť pozemku bude tvoriť vinohrad. V porovnaní s pôvodným projektom bude mať menšiu rozlohu. „Všetky pôvodné odrody vín, ktoré boli typické pre malokarpatský región, pred rokmi zanikli. Vysadiť tu chceme napríklad veltlín zelený, rízling rýnsky či rízling vlašský,“ prezrádza Miloš Grančič.
Ukážky a ochutnávky
Zvyšok pozemku premenia na oddychovú časť. „Plánujeme tu vybudovať altánok, dve ohniská so sedením,“ hovorí predseda spolku. Pri vinohradníckej búde chcú vybudovať minimúzeum starých vinohradníckych a vinárskych nástrojov.
S prácami začali vinohradníci už na jar. Pozemok bol zaburinený, nachádzali sa tu kríky a náletové dreviny. „Podarilo sa nám vysadiť zopár prvých štepov,“ hovorí Miloš Grančič.
Skanzen má byť priestorom, kde budú miestni vinári prezentovať pôvodné spôsoby pestovania viniča a spracovania hrozna. V projekte z roku 2011 počítali, že po štyroch rokoch od výsadby bude vinič produkovať päť ton hrozna, z ktorého tradičným spôsobom vyrobia asi 2200 fliaš vína.
Ponúkať ho chcú na pravidelných ochutnávkach priamo v skanzene. „Sme nezisková organizácia, výťažok z prípadného predaja preto použijeme na ďalší rozvoj projektu.“ Záujem očakávajú vinohradníci najmä počas víkendov od apríla do októbra.
Vybudovanie vinohradníckeho skanzenu má mesto vo svojom rozvojovom pláne. Spolupracovať chce spolok aj so svätojurskou AINovou a Malokarpatskou vínnou cestou.