Svätojurčania sa spojili proti kremačnej peci

Majiteľ pohrebnej služby, ktorý chcel vo Svätom Jure postaviť a prevádzkovať kremačnú pec, si od ľudí vypočul jasné nie.

Majiteľ pohrebnej služby (v strede) nepresvedčil ľudí o svojom projekte.Majiteľ pohrebnej služby (v strede) nepresvedčil ľudí o svojom projekte. (Zdroj: (ŽAJA))

SVÄTÝ JUR. Kremačná pec vo Svätom Jure nebude. Aspoň zatiaľ. „Bol to môj sen, ale nepôjdem hlavou proti múru,“ povedal podnikateľ Roman Ürge, ktorý prišiel na štvrtkové verejné stretnutie v sprievode architekta Petra Vaškoviča.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podnikateľ prevádzkuje v meste pohrebnú službu. Kremačnú pec s komínom vysokým osem metrov chcel vybudovať v jej areáli, ktorý sa nachádza pri vinohradoch. Na moderovanom stretnutí sa zúčastnil aj primátor Alexander Achberger a niekoľko poslancov.

Poslanci zámer odmietli

Podľa jedného z prítomných Svätojurčanov sa o zámere dozvedeli len náhodou. „Hneď ako sme to zistili, začali sme konať.“

SkryťVypnúť reklamu

dsc03178_r1888_res.jpg

dsc03179_r3122_res.jpg

Svätojurčanom sa projekt kremačnej pece nepáčil pre viaceré dôvody. FOTO: (ŽAJA)

Ľudia sa spojili a výsledkom je okrem petície aj hromadná námietka adresovaná na Okresný úrad v Pezinku, ktorý je rozhodujúcim orgánom v procese posudzovania vplyvov na životné prostredia.

Stretnutie sa konalo aj napriek tomu, že dva dni predtým deväť poslancov jednohlasne prijalo uznesenie, že nesúhlasia s kremačnou pecou v katastri mesta. Druhým uznesením zobrali na vedomie, že zámer nie je v súlade s územným plánom mesta. Viacerí Svätojurčania preto vo štvrtok podotkli, že stretnutie je zbytočné.

Niektorí sa netajili tým, že argumenty podnikateľa sú im ľahostajné. „My to tu jednoducho nechceme,“ ozývalo sa medzi desiatkami prítomných.

Ako podnikateľ povedal, netušil, že týmto zámerom si proti sebe poštve ľudí. „Nemáme nič proti vám, ani proti kremačnej peci, my ju len nechceme v meste,“ vysvetlil za všetkých lekár Peter Schnapp. Roman Ürge podotkol, že keď to s kremačnou pecou nevyjde, nič sa nestane.

SkryťVypnúť reklamu

Ľudí desil aj počet kremácií za rok, a to 1200. Podľa architekta ide o maximálnu kapacitu. „Pán Ürge ani neráta s tým, že ju dosiahne,“ povedal architekt. Lekár mu oponoval. „Zisk sa bude snažiť maximalizovať.“

Neskôr upozornil Branislav Bahna na to, že pohrebná služba vyhrala tender na odvoz mŕtvych zo všetkých bratislavských nemocníc.

Nechcú prísť o imidž

Podnikateľovi vyčítali na stretnutí viacero vecí. Napríklad to, že sa nepýtal na názor ľudí. „Najskôr som sa obrátil na príslušné orgány. O petícii som sa dozvedel náhodou na benzínovej pumpe. Nikto za mnou neprišiel, aby mi povedal, že s tým má problém.“

Ľudia sa ozvali aj preto, že podnikateľ vyšiel so zámerom pred sviatkami. Vraj plánovane. „Môžem vám ukázať, kedy sme projekt podávali na okresný úrad. Neviem ovplyvniť, kedy to zavesia na internet,“ bránil sa.

SkryťVypnúť reklamu

Svätojurčania objasnili podnikateľovi aj ďalšie dôvody, prečo nesúhlasia s kremačnou pecou. Niektorí sa obávali, že jej prítomnosť zníži hodnotu pozemkov v okolí. „Keby sa v budúcnosti stavalo za mojou firmou, čo by sa nemalo, tak vtedy by to možno cenu ovplyvnilo,“ povedal Roman Ürge.

Ľudia vnímajú Svätý Jur ako symbol vína. S kremačnou pecou by podľa nich o tento imidž prišli. „Keď na Slovensko zavítal japonský cisársky pár, vybrali sa na návštevu do Svätého Jura. Po našom chotári sme sprevádzali aj Mikea Reissa, ktorý sa podieľal na výrobe seriálu Simpsonovci. Preto by sme si mali chrániť to, čo tu máme,“ povedala Natália Bahnová.

Na konci diskusie sa ľudia zaujímali o to, ako sa dozvedia, ak podnikateľ od svojho zámeru neupustí. Pýtali sa tiež, čo sa stane, ked podnikateľ začne stavať kremačnú pec bez povolenia. Podľa primátora to nehrozí.

Za projektom si stoja

V úvode diskusie dostal slovo lekár Peter Schnapp. Podnikateľovi Romanovi Ürgemu a architektovi Petrovi Vaškovičovi adresoval otázky, ktoré sa týkali napríklad normy pre emisiu ortuti či filtračného zariadenia.

„Neviem vám odpovedať, preto mám na to firmu.“ Lekár žiadal, aby mu architekt odpovedal bez nahliadnutia do tabuliek. „Nie ste vôbec pripravení, neviete, čo sa tu deje,“ podotkol. Ľudia v sále nadšene tlieskali.

„Plynné časti dokážete sfiltrovať na 90 až 95 percent, ale ťažké kovy maximálne na 50 percent, a to sú tie najlepšie hodnoty,“ povedal lekár smerom k podnikateľovi. Hoci je kremácia racionálnejšia ako pochovávanie, miesto pre kremačnú pec treba podľa neho vybrať citlivo. „Nechceme tu pestovať kremačné víno.“

Kremačná pec má podľa Romana Ürgeho výborné hodnotenia a podobné pece fungujú všade vo svete. „Áno, ale na iných miestach,“ namietal lekár.

Peter Vaškovič chcel zacitovať z výskumnej správy z merania plynových a prachových emisií vypúšťaných do ovzdušia z konkrétnej kremačnej pece. „To tu nikoho nezaujíma,“ ozvalo sa z publika.

Do diskusie sa vložil aj primátor Alexander Achberger. „Vypočuli ste si názor pána doktora, Nechajte rozprávať aj druhú stranu.“ Ako architekt povedal, za týmto projektom si stoja a vedia argumentovať dokladmi, ktoré sú autorizované. Podľa Petra Schnappa ide o marketingovú literatúru.

Ozval sa aj Milan Grožaj. „Ja som si váš zámer preštudoval a chýbajú tam veci, o ktorých hovoril pán doktor. Je tam len záver rozptylovej štúdie. Človek nevie, z akých hodnôt jej autori vychádzali, Takisto chýba aj zdravotno-technická dokumentácia. Či sa vám to páči alebo nie , kremačná pec je stredný zdroj znečistenia.“

Ako povedal architekt, zámer podávali s celou rozptylovou štúdiou. „Zdravotno-technická štúdia súčasťou zámeru nebola. Nikto to ani nepožaduje. Doplnili sme však dokumenty, z ktorým som citoval,“ dodal na záver Peter Vaškovič.

(žaja)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Pezinok

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 809
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 317
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 261
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 798
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 009
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 845
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 482
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Pezinok - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Pezinok

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Michal Gašparík je trénerom Spartaka vyše štyroch rokov.

Láka ho Európa i posun do cudziny.


13

Polícia pátra po totožnosti osoby, ktorej fotografiu zverejnila na sociálnej sieti.


TASR

Mesto sa po mesačnom testovaní rozhodne, či ho zaradí natrvalo do prevádzky.


SITA

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu