Na veľkonočnom stole v Pezinku v minulosti nechýbali bábovky-kuglufy

Na Veľkonočnú nedeľu sa v Pezinku v minulosti zvykla konať "posvácka baránka". Išlo o svätenie veľkonočného jedla v kostoloch.

ilustračné fotoilustračné foto (Zdroj: Radovan Vojenčák)

BRATISLAVA. Na Veľkonočnú nedeľu sa v Pezinku v minulosti zvykla konať "posvácka baránka". Išlo o svätenie veľkonočného jedla v kostoloch. Ľudia si do košíka zabalili vajíčko, koláč, nadievanú sliepku či údené teľacie mäso, soľ, slaninu a víno.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Písali sme undefined Čítajte 

"Po návrate z kostola sa toto jedlo skonzumovalo v rodinnom kruhu. Na stole bol prestretý čistý obrus a vyložili sa naň posvätené jedlá. Všetci sa museli dobre najesť, aby boli po celý rok sýti," uviedla na webe Malokarpatského múzea v Pezinku jeho etnologička Hana Sedláčková.

SkryťVypnúť reklamu

Na Veľkú noc mali Pezinčania v minulosti napečené bábovky-kuglufy, orechové a makové záviny či pagáče. Popoludní sa zvykla jesť údená šunka s chlebom. "Zvyšky z posvätených jedál sa nevyhadzovali. Ľudia im pripisovali magické schopnosti, preto si ich odkladali," priblížila Sedláčková.

Škrupinky z vajec a omrvinky sa zaorávali a masť z varenej šunky sa odkladala na liečenie rán. Popoludní podľa etnologičky dievčatá farbili kraslice, a to buď tmavočervenou farbou či vývarom z cibuľových šúp. Pre dosiahnutie lesku sa potierali voskom či kožkou zo slaniny.

"Šikovnejšie dievčatá na vajíčka vypísali osobné venovanie pre svojich frajerov. Mládenci si najneskôr v tento deň plietli korbáče," uviedla Sedláčková.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Pezinok

Komerčné články

  1. Trnavskí vinári však zmenili biznis s vínom
  2. Slovensko na nohách. Začína 10. ročník Európskeho týždňa športu
  3. Blíži sa dvanásty ročník filmovej prehliadky Be2Can
  4. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky
  5. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  6. Pridaj sa do komunity, ktorá ťa posunie
  7. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne
  8. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  1. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky
  2. Blíži sa dvanásty ročník filmovej prehliadky Be2Can
  3. Slovensko na nohách. Začína 10. ročník Európskeho týždňa športu
  4. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  5. Bez nich by elektrina netiekla.
  6. Pridaj sa do komunity, ktorá ťa posunie
  7. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne
  8. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov
  1. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 10 465
  2. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 7 431
  3. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 6 079
  4. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 052
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 3 271
  6. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 2 466
  7. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 2 227
  8. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 2 066
  1. Radoslav Medzihradský: Mestská polícia v Košiciach
  2. Daniel Bíro: Od fantasy k svetovým úspechom v šerme
  3. Tadeáš Ďurica: Progresívne Slovensko: stratené, alebo pokrytecké?
  4. Pavol Burda: Insitný maliar - futuristický ekonóm
  5. Ján Šeďo: Niekedy je pár správnych slov nad celými "litániami"...
  6. Ernest Klotton: Kamenistá konsolidácia Kamenického
  7. Marian Nanias: Unikátna jadrová investícia – Turecká JE Akkuyu.
  8. Ondřej Havelka: Drsná iniciace nezřídka končící i smrtí. Gabon, bwiti a unikátní synkretismus
  1. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere. 21 104
  2. Vladimír Zervan: Ficov úpadok 14 601
  3. Ivan Mlynár: Pán Peter Tkačenko, na samozvaného šerifa sa hráte vy a nie Štefan Hamran. 11 456
  4. Ivan Čáni: Kolaborant a vlastizradca Blaha sa už aj strihá kvôli Rusom. 9 197
  5. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová? 8 626
  6. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 7 037
  7. Ľuboslav Farkaš: Ďalšie, von oknom vyhodené peniaze Matúša Šutaja Eštoka 5 354
  8. Rastislav Puchala: Veľký deň slovenskej diplomacie 5 197
  1. Marian Nanias: Unikátna jadrová investícia – Turecká JE Akkuyu.
  2. Radko Mačuha: Aj hnutie Republika číta SME.
  3. INESS: Zdravotná starostlivosť v USA: Mýtus voľného trhu
  4. Marcel Rebro: Internetová diskusia podľa SMERu: Putin svätý, Západ fašista a USA môže aj za vaše hemoroidy
  5. Dušan Koniar: Štátne sviatky a iné generálne štrajky
  6. Tupou Ceruzou: Konsolidácia na salaši
  7. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere.
  8. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Pezinok - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Pezinok

Čo si možno predstaviť pod medzinárodným rozvojovým dobrovoľníctvom, v akých krajinách ho možno realizovať, a čo všetko je potrebné absolvovať pred vyslaním na misiu?


Veľkí športovci deťom v Martine.

Prišli aj futbalisti Žiliny.


Čo všetko stojí za jej neustálym rastom?


Zľava Jozef Mozol, moderátor diskusie a Roland Kyška, riaditeľ pre marketing a komunikáciu vo SWAN-e.

Pred štvrťstoročím bol internet na Slovensku luxusom.


1

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu