SLOVENSKÝ GROB. V hlavnom meste husaciny sa uskutoční počas najbližšej soboty 19. ročník Dňa otvorených dverí Cechu husacinárov.
Sprievod v dobových kostýmoch
Pre túto oblasť je husacina typická a vyhľadávaná. Každoročne sa do obce pri Pezinku vracajú turisti a návštevníci z rôznych kútov Slovenska.
Pochutnajú si na nej s radosťou aj domáci, ktorí ju môžu konzumovať počas celého roka, nielen v jesennom období.

Počas najbližšej soboty tak bude po celej obci rozvoniavať husacina, kapusta i lokše, návštevníci si budú môcť pochutnať aj na vínach od regionálnych vinárov.
Okrem toho sa podľa organizátorov podujatia stanú zároveň svedkami ocenenia práce cechárskych majstrov pri príprave tradičného pečenia husaciny, "kde im počas historického sprievodu v dobových kostýmoch bude kráľovským poslom preukázaná úcta k tomuto remeslu." Najmenší návštevníci sa môžu tešiť na detské divadelné predstavenie, atmosféru podujatia doplní hudobný program či večerná ohňová šou.
Autobusové spojenie z Bratislavy
Autobusové spojenie zabezpečí spoločnosť Slovak Lines. Autobusy pôjdu z Bratislavy z dvoch nástupných miest. Z autobusovej stanice Mlynské Nivy bude vypravených osem spojov, zo Zlatých pieskov 11.
Organizátormi podujatia sú BSK, Krajská organizácia cestovného ruchu Bratislava Region Tourism, obec Slovenský Grob a Cech husacinárov v Slovenskom Grobe.
Recept na lokše s plnkou
K dobre upečenej husi nesmie bezpochyby chýbať chutná lokša. Preto sme sa vybrali práve do Slovenského Grobu získať recept na lokše i s nátierkou.
Zašli sme za gazdinou, ktorej „zemiakové palacinky“ sú známe i za hranicami obce. Sú trocha odlišné od tých klasických, priam sa rozplývajú v ústach. Na úvod nám prezradila, že deň dopredu si musíme uvariť zemiaky v šupke, následne ich ošúpať a dať do chladničky prikryté.
„Ráno vstanem, zomelem ich na elektríckom mlynku, pridám hladkú múku špeciál kolko znesú, sol. Cesto nemóže byť mäkké ani tvrdé, ani samá múka,“ prezrádza svojím nárečím.
Následne treba vytvoriť šulček, ktorý nakrájame na malé kúsky a vyvaľkáme lokše. Nakoniec upečieme na starom sporáku alebo platni.
Plnka do lokší
Na plnku do lokší, ktorá je mimochodom výborná i len tak na chlieb, vám recept prezradíme tiež. Na začiatok si v mixéri rozmixujeme pol kila čerstvej kuracej a husacej pečeni, pridáme šesť rozmixovaných vajíčok, dve šľahačky, soľ a trochu čierneho korenia.
„Niektorí pridajú aj muškátový oriešok, ale ja nie.“ K tomu dáme ešte tri decilitre husacej masti. Všetko spolu dobre premiešame, nalejeme do malých zaváraninových pohárov a sterilizujeme hodinu a pol.
Ak si však chcete vychutnať lokše priamo zo Slovenského Grobu i s husou, stačí sa sem vybrať. Na každom kroku sa tu nachádzajú reštaurácie s ich domácou špecialitou.