Piatok, 10. júl, 2020 | Meniny má AmáliaKrížovkyKrížovky

Slovenskému Grobu bude počas soboty kraľovať husacina, prezradíme vám aj recept na chutné lokše

V sobotu sa uskutoční Deň otvorených dverí Cechu husacinárov. V závere článku nájdete taktiež overený recept na chutné lokše.

Husacina v Slovenskom Grobe. Husacina v Slovenskom Grobe. (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

SLOVENSKÝ GROB. V hlavnom meste husaciny sa uskutoční počas najbližšej soboty 19. ročník Dňa otvorených dverí Cechu husacinárov.

Sprievod v dobových kostýmoch

Pre túto oblasť je husacina typická a vyhľadávaná. Každoročne sa do obce pri Pezinku vracajú turisti a návštevníci z rôznych kútov Slovenska.

Pochutnajú si na nej s radosťou aj domáci, ktorí ju môžu konzumovať počas celého roka, nielen v jesennom období.

Súvisiaci článok Prvý festival jedla v Pezinku, pripravte sa na dopravné obmedzenia Čítajte 

Počas najbližšej soboty tak bude po celej obci rozvoniavať husacina, kapusta i lokše, návštevníci si budú môcť pochutnať aj na vínach od regionálnych vinárov.

Skryť Vypnúť reklamu

Okrem toho sa podľa organizátorov podujatia stanú zároveň svedkami ocenenia práce cechárskych majstrov pri príprave tradičného pečenia husaciny, "kde im počas historického sprievodu v dobových kostýmoch bude kráľovským poslom preukázaná úcta k tomuto remeslu." Najmenší návštevníci sa môžu tešiť na detské divadelné predstavenie, atmosféru podujatia doplní hudobný program či večerná ohňová šou.

Autobusové spojenie z Bratislavy

Autobusové spojenie zabezpečí spoločnosť Slovak Lines. Autobusy pôjdu z Bratislavy z dvoch nástupných miest. Z autobusovej stanice Mlynské Nivy bude vypravených osem spojov, zo Zlatých pieskov 11.

Organizátormi podujatia sú BSK, Krajská organizácia cestovného ruchu Bratislava Region Tourism, obec Slovenský Grob a Cech husacinárov v Slovenskom Grobe.

Skryť Vypnúť reklamu

Recept na lokše s plnkou

K dobre upečenej husi nesmie bezpochyby chýbať chutná lokša. Preto sme sa vybrali práve do Slovenského Grobu získať recept na lokše i s nátierkou.

Zašli sme za gazdinou, ktorej „zemiakové palacinky“ sú známe i za hranicami obce. Sú trocha odlišné od tých klasických, priam sa rozplývajú v ústach. Na úvod nám prezradila, že deň dopredu si musíme uvariť zemiaky v šupke, následne ich ošúpať a dať do chladničky prikryté.

„Ráno vstanem, zomelem ich na elektríckom mlynku, pridám hladkú múku špeciál kolko znesú, sol. Cesto nemóže byť mäkké ani tvrdé, ani samá múka,“ prezrádza svojím nárečím.

Následne treba vytvoriť šulček, ktorý nakrájame na malé kúsky a vyvaľkáme lokše. Nakoniec upečieme na starom sporáku alebo platni.

Plnka do lokší

Na plnku do lokší, ktorá je mimochodom výborná i len tak na chlieb, vám recept prezradíme tiež. Na začiatok si v mixéri rozmixujeme pol kila čerstvej kuracej a husacej pečeni, pridáme šesť rozmixovaných vajíčok, dve šľahačky, soľ a trochu čierneho korenia.

Skryť Vypnúť reklamu

„Niektorí pridajú aj muškátový oriešok, ale ja nie.“ K tomu dáme ešte tri decilitre husacej masti. Všetko spolu dobre premiešame, nalejeme do malých zaváraninových pohárov a sterilizujeme hodinu a pol.

Ak si však chcete vychutnať lokše priamo zo Slovenského Grobu i s husou, stačí sa sem vybrať. Na každom kroku sa tu nachádzajú reštaurácie s ich domácou špecialitou.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  2. Ako si správne vybrať akumulátorovú techniku?
  3. Rozdávajú sa dotácie na tepelné čerpadlá. Využite to, kým sa dá
  4. Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie
  5. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku
  6. Morské oko vzniklo pred miliónmi rokov
  7. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  8. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  9. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  10. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  1. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku
  2. Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie
  3. Rozdávajú sa dotácie na tepelné čerpadlá. Využite to, kým sa dá
  4. Morské oko vzniklo pred miliónmi rokov
  5. Keď sa inšpiráciou stane samotné víno
  6. Nezávislý test autokamer TESTADO dal vysoké hodnocení 9.1! Komu?
  7. O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku
  8. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  9. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  10. Garmin pridáva technológiu solárneho dobíjania
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 43 184
  2. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 15 998
  3. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 15 975
  4. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 14 430
  5. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 14 271
  6. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 12 404
  7. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 11 998
  8. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 330
  9. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 10 030
  10. Morské oko vzniklo pred miliónmi rokov 9 021
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Pezinok - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Pezinok

Falšovaním vznikajú u nás straty za stovky miliónov eur

Celková hodnota ušlého zisku na Slovensku zodpovedá 84 eurám na slovenského občana ročne.

Na Slovensku pribudlo ďalších 53 prípadov ochorenia COVID-19

Celkovo doteraz u nás evidujú 1851 pozitívne testovaných na koronavírus.

Kaštieľ v Rusovciach, vláda rozhoduje čo s ním

Úrad vlády prehodnocuje verejné obstarávanie týkajúce sa rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach.

Trnavčan je unikát, onedlho bude mať 99 rokov a bežne komunikuje mailom

Už šesťdesiat rokov nefajčí, biele vínko si dopraje každý deň. Július Molnár z Trnavy oslávi v auguste 99 rokov a pamätá si takmer všetko. A ešte viac.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?