Historickú zbierku vín budujú bývalé Vinárske závody Pezinok – ich predchodcovia aj nástupcovia – desiatky rokov. Jej cena sa nedá určiť v eurách, pre enológov má nevyčísliteľnú hodnotu.
Vo vínnej pivnici kapucínskeho kláštora z 18. storočia v centre Pezinka je v špeciálnych kazetách naukladaných približne 40-tisíc fliaš vína. Najstaršie z nich majú viac ako päťdesiat rokov. Ak by si však mal skúsený enológ vybrať, siahol by po úplne inom ročníku.

"Keby som si mal nejakú fľašu kúpiť, beriem rízling rýnsky cibébový výber z roku 2006, ktorý podľa mňa patrí medzi najlepšie prírodné sladké vína na Slovensku. Tento rízling sa však ešte nepredáva," hovorí Juraj Slováček, hlavný technológ spoločnosti Vitis Pezinok.
Svoje prednosti má aj spomínané takmer 52-ročné víno s letopočtom 1967.
Vlani, keď pivnicu výnimočne otvorili aj pre verejnosť, sa fľaša takéhoto vína predávala za 50 eur.
"Z ročníka 1967 máme viacero odrôd. Najlepší je určite rizling vlašský," spresňuje enológ.
Mnohí z tých, ktorí si ju minulý rok počas dňa otvorených pivníc kúpili, sa o pár dní vrátili aj po ďalšiu fľašu.
Vínna pivnica ako knižnica
Technologický archív obsahuje najmä biele odrody, ktoré sú pre Malokarpatskú vinohradnícku oblasť typické.

Modrým odrodám, z ktorých sa vyrába červené víno, sa donedávna darilo skôr vo vyšších oblastiach v okolí Orešian pri Piešťanoch či Hlohovca. To sa však teraz vďaka otepľovaniu podľa Slováčka tiež mení.
Mimoriadny význam archívu tradičnej značky z malokarpatského regiónu a jej predchodcov spočíva v tom, že umožňuje znalcom vína nazrieť aj do vzdialenejšej minulosti.
Zachováva napríklad vína v podobe zo 60. či 70. rokov minulého storočia. "Teda z obdobia, keď sa vína technologicky neupravovali do takej miery, ako sa to deje dnes," vysvetľuje odborník.
Špecialistom na víno – enológom slúži technologický archív vín ako knižnica. "Vieme napríklad porovnať, že rulandské biele ročník 1983 bolo oveľa lepšie ako ročník 1987. Zachovali sa tu odrody charakteristické pre Pezinok a okolie. Pre enológov sú tu etalóny niektorých odrôd," hovorí Slováček.