Ceny bravčoviny vo svete lámu rekordy a zdražie aj na Slovensku, tvrdia spracovatelia

Masívne likvidácie stavov ošípaných pre africký mor tlačia ceny hore, upozorňuje zväz.

Ilustračná snímka.Ilustračná snímka. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Nárast cien bravčového mäsa na burze láme rekordy - ceny mäsa a mäsových výrobkov budú zase rásť. Informovala o tom výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa (ZSM) Eva Forrai.

Spresnila, že masívne likvidácie stavov ošípaných z dôvodu prepuknutia afrického moru ošípaných (AMO) v Číne a zároveň následný dopyt Číny po bravčovom mäse z EÚ spôsobuje, že ceny bravčového mäsa na burze rekordne rastú.

Tento stav podľa nej zároveň potvrdzujú aj výsledky už zrealizovaných aukcií bravčového mäsa na nemeckej burze.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postupný, ale intenzívny nárast cien bravčového mäsa sa na burze zaznamenal v štvrtom týždni 2019 a má neustále stúpajúcu tendenciu. Podľa údajov na burze sa na úrovni priemernej ceny ide približne o 20-percentný nárast.

V rovnakom časovom období podľa Forrai slovenskí spracovatelia mäsa zaznamenali aj nárast cien mäsa slovenských ošípaných, a to od 18 do 25 percent.

"Nárast cien bravčového mäsa má zásadný vplyv na cenotvorbu výsekového mäsa i mäsových výrobkov, a preto súčasné zvyšujúce sa náklady súvisiace s nárastom cien vstupných surovín sú pre výrobcov neudržateľné a je preto potrebné ich premietnuť aj do odberateľských cien. Navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov na úrovni výrobcov preto očakávame ešte v mesiaci apríl, a to na úrovni približne osem až desať percent," uviedla Forrai.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Pezinok

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 91 196
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 775
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 464
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 841
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 555
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 249
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 595
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Pezinok - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Pezinok

Veľkonočné sviatky sa nezadržateľne blížia a s nimi aj túžba po typických pokrmoch cez sladkého baránka, koláčiky, až po slané pochutiny.


Martin Škrtel je novým športovým riaditeľom Spartaka Trnava.Vedľa neho je prezident klubu Peter Macho.

Jozef Antošík bol dlho fanúšikom Trnavy.


4

Okrem toho bude udelených aj 14 Pamätných listov Samuela Zocha.


TASR

Na základe skúseností cestujúcich i samotných vodičov zvažujú drobné úpravy cestovného poriadku.


SITA

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu