Na stole nesmel chýbať chlieb. Ako sa slávili Vianoce v minulosti

Misky sa po stole nesmeli posúvať, lebo na poliach a lúkach by boli krtince.

Na Horehroní sa časť zvykov stále udržala. Na Horehroní sa časť zvykov stále udržala. (Zdroj: Vojtech Majling)

BANSKÁ BYSTRICA. Každé jedlo na štedrovečernom stole malo svoju symboliku. Zdravé jabĺčka a orechy veštili zdravie v rodine. Cesnak mal magickú moc nad chorobami. Med bol znamením lásky v rodine, znakom hojnosti zas bol mak. Na stole nikdy nesmel chýbať chlieb a hŕstka obilia.

Štedrý deň mal na Slovensku niekoľko pomenovaní: Kračún, Vilija, Dohviezdny večer, Badňak, ale aj Hody či Sviatky, u Goralov zas Gody.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chlieb pre "špitálnikov"

Predzvesťou vianočného času bolo roznášanie oblátok – trúbeliek. Piekli sa v škole alebo na fare a roznášali ich malí chlapci. Ráno, sotva minula polnoc, ženy piekli chlieb a vianočné pečivo. Nezabúdalo sa ani na zosnulých. Piekol sa chlieb „pre špitálnikov“ – obyvateľov chudobinca.

SkryťVypnúť reklamu

To vraj preto, aby sa modlili za zomrelých. Menší chlebík „pre dušičky“, sa zas dával na cintorín. Popoludní sa varili jedlá: hrach, kapustnica s hubami, hruškový alebo slivkový prívarok a opekance. Štedrý deň bol pôstnym dňom.

Celý deň sa jedlo málo a dievky nemali jesť vôbec nič, aby si našli dobrého muža. Malým deťom sľubovali, že ak vydržia o hlade do večera, uvidia na stene zlatú podkovičku, koníka či koč.

Stromček do domu prinášal otec, deti si ho samy vyzdobili orieškami, jabĺčkami, medovníkmi či po domácky zhotovenými ozdobami z papiera či slamy.Zaujímavá bola výzdoba stola. Tú robievala matka. Stôl sa prikrýval bielym, novým ľanovým obrusom. Pod obrus dávala gazdiná niekoľko zrniek obilia a drobný peniaz.

Dôležité miesto na stole mal chlieb. Gazda kládol pod stôl pracovné nástroje: sekeru, hoblík, lemeš, šidlo a pod. Verilo sa, že ten, kto sa bosou nohou dotkol tohto železa, mal mať po celý rok zdravé nohy. Nohy stola sa obopínali reťazou, aby rodina držala pohromade.

SkryťVypnúť reklamu

Vianoce v maštali

Pred večerou otec doniesol pod stôl otep slamy, vraj „aj Ježiško sa narodil na slame“. Potom vzal do misky z každého jedla a zaniesol ho do stajne dobytku, aby aj tento vedel, že sú Vianoce. Všetci sa umyli a slávnostnejšie obliekli. Keď sa na obzore objavila prvá hviezda, otec zapálil sviečku, starší si naliali po poháriku hriateho a po modlitbe začala rodina večerať.

Matka podala každému oblátku s medom a každému, kto sedel pri stole, urobila medom na čelo krížik. To vraj preto, aby deti boli dobré. Misky s jedlom sa neposúvali, aby na poli neboli krtince.

Sotva bolo po večeri, nastal v dedine ruch. Popod okná začali deti i tí starší spievať koledy, ale chodilo sa aj vinšovať.

Plieskalo sa bičmi

No Štedrý večer sa ešte neskončil. Všetci sa tešia, že pôjdu na polnočnú omšu. Deti sa pri ceste do kostola mali dívať na hviezdnatú oblohu.

SkryťVypnúť reklamu

Starší zas vravievali, že odkiaľ fúka vietor, odtiaľ prídu kupci.

Sviatočnú polnoc a jej ruch výdatne zvyšovali mládenci streľbou z mažiarov, pastieri trúbením a plieskaním bičmi.

Betlehemci prinášali šťastie

Symbolom tohto večera boli betlehemci. Rodiny verili, že tam, kam prišli, doniesli šťastie. K základným postavám betlehemskej hry patril anjel nosiaci betlehem, valasi Fedor a Stacho, starý pastier, Bača a Kubo.Hra mala na Slovensku niekoľko názvov: chodenie s gubajkou, chodenie s hviezdou či chodenie s kozou. Na Vianoce sa v každom z nás ozve túžba vykročiť do rodného kraja. Zasadnúť ku stolu, kde otec tak starostlivo delil chlieb, kde voňali mamkine koláče.

VOJTECH MAJLING

(Autor je folklorista a zberateľ ľudových tradícií)

Autor: Vojtech Majling

Vianočné tipy a recepty:

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Pezinok

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 754
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 262
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 142
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 909
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 974
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 822
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 402
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Pezinok - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Pezinok

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Michal Gašparík je trénerom Spartaka vyše štyroch rokov.

Láka ho Európa i posun do cudziny.


3

Polícia pátra po totožnosti osoby, ktorej fotografiu zverejnila na sociálnej sieti.


TASR

Mesto sa po mesačnom testovaní rozhodne, či ho zaradí natrvalo do prevádzky.


SITA

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu