Spojenie gastronómie, umenia a hudby láka ľudí na Vianočný trh v Schaubmarovom mlyne

„Náš trh" v Shaubmarovom mlyne otvorí svoje brány tento rok už po tretíkrát.

PEZINOK. Vianočnú edíciu tohto trhu si môžete vychutnať 8.12. od 11.00 hod. Zohreje vás tradičný vianočný punč alebo čerstvá káva z Modranskej pražiarne, ktorá sa pýši niekoľkými svetovými oceneniami.

Lokálna gastronómia a kvalita jedla

„V spolupráci so Schaubmarovým mlynom sme tento rok začali budovať Náš trh a veríme,že kvalitou remeselných výrobkov, lokálnej gastronómie a zážitkovej formy vzdelávania presvedčíme medzinárodný Slow Food a čoskoro sa nám podarí získať štatút Trhu Zeme. Trh Zeme (Earth Market). Earth Marketje medzinárodná sieť trhov prevádzkovaná komunitou, ktorá vyznáva rovnaké hodnoty a pravidlá: jedlo a víno dobrej chuti, ekologicky čisté a spravodlivé vo vzťahu k spoločnosti,“ hovorí Petra Molnárová, líderka občianskeho združenia Slow Food Pressburg a jedna z hlavných organizátorov trhu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Suroviny vypestované v okruhu 50 km

Tešiť sa môžete na tradičné výrobky syrárov, medárov a bylinkárov, ktorí vám ponúknu tie najkvalitnejšie potraviny, aké môžete v regióne nakúpiť. Pripravené je aj live varenie z lokálnych surovín, ktoré boli vypestované, chované a ručne spracované v okruhu 50 km. Pochutiť si budete môcť aj na tradičnej vianočnej kapustnici. Pripravená bude z kyslej kapusty zo Stupavy a vychýreného pezinského mäsiarstva.

Prechádzka v sade a program pre deti

Na výstave môžete vidieť okolo 300 súčasných a moderných keramických diel. Vyskladané sú najmä zo zbierok SNG. Pre najmenších je pripravený bohatý program.S výtvarníčkou Nikolou Čemanovou zažijete tvorivé experimentovanie s hlinou. Deti sa dozvedia aj to, čím sa v zime prikrmujú vtáky. Budú si môcť vyrobiť dokonca vlastné kŕmidlá. Workshop je spojený s prechádzkou v sade. Posledný program s lektorkou Dankou Šiandorovou bude patriť múke, pečeniu a vôni medovníkov. Deti pomocou všetkých zmyslov preskúmajú suroviny a potom si spoločne upečú príbeh plný medovníkov.

SkryťVypnúť reklamu

Vianočný koncert v stodole

O príjemnú atmosféru sa postará textárka a skladateľka Sisa Fehérová a gitarista Vladko Mikláš. Spolu predstavia svoj nový projekt Bardo, ktorý ponúka jemný, ale zároveň naliehavý zážitok.Koncert sa začína o 17.00 v krásnej stodole Schaubmarovho mlyna.

PROGRAM

11.00 – 18.00 Trh remeselných potravín a lokálnych produktov (mak a makové výrobky, med a medové výrobky, kozí syr, zelenina a ovocie, víno, keramika...)

Každú celú hodinu (okrem 14.00)Komentované prehliadky mlyna

11.00 – 18.00 Program pre deti aj dospelých

11.00 – 13.00 Ani ryba, ani rak.Tvorivé experimentovanie s hlinou priamo na výstaveZ kruhu von s našou výtvarníčkou Nikolou.

13.00 – 15.00 Kŕmidlá.V zime sa treba postarať aj o obyvateľov nášho sadu – vtáčikov. Na workshope Moniky Kompaníkovej pre deti aj dospelých si povieme, čím sa vtáky dokrmujú, a vyrobíme pre ne kŕmidlá.

SkryťVypnúť reklamu

15.00 – 17.00 Mlynské pečenie. Múka, pečenie a vôňa medovníkov patria k mlynu i k Vianociam. Na workshope s našou lektorkou Dankou deti pomocou všetkých zmyslov preskúmajú suroviny a potom si spoločne upečieme príbeh plný medovníkov.

14.00 Príbeh slovenskej keramiky – komentovaná prehliadka výstavyZ kruhu von

17.00 – 18.00 Koncert Sisa Féher&Vladko Mikláš:Bardo

Vstup na Náš trh a vybrané sprievodné programy je voľný, môžete ich však podporiť dobrovoľným príspevkom.

Vstupné do mlyna a na komentované prehliadky: 2/1 €

Vianočné tipy a recepty:

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Pezinok

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 834
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 349
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 706
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 030
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 880
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 541
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Pezinok - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Pezinok

Ilustračné foto.

Obžalovaného Máriusa M. pôvodne odsúdili na 20 rokov väzenia a Lukáša T. oslobodili, odvolací súd však verdikt v odsudzujúcej časti zrušil.


SITA

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Michal Gašparík je trénerom Spartaka vyše štyroch rokov.

Láka ho Európa i posun do cudziny.


14

Polícia pátra po totožnosti osoby, ktorej fotografiu zverejnila na sociálnej sieti.


TASR

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu