Slovenské Provensálsko na Záhorí: Splnili si sen a vytvorili oázu pokoja

Záľuba k levanduliam prerástla do práce na plný úväzok. Projekt Levanduland ponúka výrobky z levandule lekárskej, ktoré sú jediné svojho druhu na slovenskom trhu. Levanduľové pole na Záhorí ponúka viacero výrobkov, ale i výnimočný zážitok.

Levanduľovým poľom si majitelia splnili svoj sen.Levanduľovým poľom si majitelia splnili svoj sen. (Zdroj: archív - LEVANDULAND)

MALÉ LEVÁRE. Levandule nie sú chemicky ošetrované, sú čerstvé a v prírodnej kvalite. O ich kvalitu sa majitelia príkladne starajú, preto ani nedovolia, aby sa v nich objavila levanduľa iného pôvodu.

Levanduland si zakladá na tom, aby všetky potraviny, ktoré vyrába, boli vyrobené výhradne z čerstvej levandule, spracovanej hneď po zbere. Spoločnosť odoberá všetky druhy ovocia na výrobu okrem pomarančov od slovenských dodávateľov.

My sme sa rozprávali s Miroslavom Bertovičom (M) a Simonou Slobodovou (S), majiteľmi Levandulandu, ktorí nám o levanduľovom kráľovstve na Záhorí povedali oveľa viac.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako vznikla prvotná myšlienka začať „pracovať“ s levanduľami a u koho vznikla?
S: Levanduľa bola vždy našou vášňou, snívali sme o vlastnom fialovom políčku, akejsi našej malej oáze pokoja, kde by sme si mohli oddýchnuť a cítiť sa fajn.

Pestujete len jeden druh levandule?
S: Pestujeme dva druhy levandule lekárskej, ktorá je v našich končinách známa aj ako levanduľa úzkolistá alebo angustifolia.
Ide o najbežnejší typ, ktorý podľa nás vôbec nie je náročný na pestovanie a každý rok prináša bohatú úrodu.

Kedy ste začali s ich vysádzaním?
M: Prvé sadenice sme vysadili na jar v roku 2014, no neplánovali sme ju využívať na komerčné účely alebo toto miesto otvoriť verejnosti.

Prečítajte si tiež: Krasokorčuliarka Laura by sa chcela podobať Medvedevovej + FOTO Čítajte 

Našli sme pozemok blízko nášho bydliska s veľmi kvalitnou pôdou a pridanou hodnotou tejto lokality je, že naše levanduľové pole sa nachádza v turisticky atraktívnej oblasti. Je tu veľmi pekné prostredie, hneď vedľa máme jazero s pieskovou plážou a kemp.

SkryťVypnúť reklamu

Ako vznikol projekt Levanduľa Záhoria?
S: Projekt s názvom Levanduľa zo Záhoria, ktorý bol v dobe svojich začiatkov veľmi inovatívny, sme začínali bez akýchkoľvek skúseností z odboru, len s veľkým zanietením a vášňou pre vec.

Levanduľa je v ostatných rokoch veľmi in, objavuje sa vo veľkom či už v bytovom dizajne, alebo v kozmetike, preto ľudia často zabúdajú, že v prvom rade je jej pestovanie ťažká manuálna práca.

Práca v poľnohospodárstve je vo všeobecnosti veľmi náročná, človek sa ju nenaučí z kníh, ale len vlastnými skúsenosťami a drinou.

Aký bol proces, keď ste sa sa učili, ako s levanduľou pracovať?
M: Počas rokov sme sa naučili, ako správne levanduľu strihať, aby mala bohatú úrodu a pekný tvar, ako ju sušiť, aby si udržala svoju farbu a tvar, ako chutí v kombinácii s rôznym ovocím alebo inými potravinami, kedy je najvyšší čas úrodu ostrihať, aby si zachovala svoje cenné vlastnosti a iné špecifické záležitosti.
Na začiatku nám nemal kto poradiť, všetko sme sa museli naučiť sami na vlastných chybách a skúsenostiach.

SkryťVypnúť reklamu

Bolo ťažké naučiť sa, ako levandule správne strihať?
M: Strihania sa netreba vôbec báť, aby sa rastlinka pekne zahustila, je potrebné ju ostrihať až po drevnatú časť.

Prečítajte si tiež: Vetrone pilotuje i modeluje. Tento rok oslavuje už štyridsať rokov vo vzduchu Čítajte 

V záhradke sa jej určite darí lepšie ako v kvetináčoch, má rada veľa miesta, preto nie je vhodné ju sadiť blízko seba, ale dodržiavať vzdialenosť približne päťdesiat centimetrov.

Dá sa teda povedať, že váš koníček sa postupne pre vás stal prácou?
S: Najprv sme to brali ako hobby, každý z nás mal okrem toho svoju prácu, z ktorej sme toto hobby financovali, avšak vášeň postupne prerástla do práce na plný úväzok.

Vďaka pozitívnym ohlasom okolia sme sa tomu rozhodli venovať naplno a využiť veľký potenciál tejto rastlinky. Svoje nápady na produkty sme začali realizovať na profesionálnej úrovni a vznikla firma Levanduland.

Aké boli začiatky spolupráce s ostatnými inštitúciami?
M: Po založení firmy sme začali spolupracovať s lokálnymi dodávateľmi a slovenskými výrobcami a distribuovať naše výrobky do rôznych obchodov a sietí supermarketov.

V celom tom veľkom procese, ktorý výrobok absolvuje, než dorazí na stôl nášho zákazníka, je pestovanie levandule asi tou najľahšou časťou.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C5J8Z na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Bylinky

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Pezinok

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 699
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 206
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 135
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 250
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 059
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 934
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 786
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 321
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Pezinok - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Pezinok

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Michal Gašparík je trénerom Spartaka vyše štyroch rokov.

Láka ho Európa i posun do cudziny.


3

Polícia pátra po totožnosti osoby, ktorej fotografiu zverejnila na sociálnej sieti.


TASR

Mesto sa po mesačnom testovaní rozhodne, či ho zaradí natrvalo do prevádzky.


SITA

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu