Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Aká bude hubárska sezóna? Mykológ prezradil,čo je najdôležitejšie

Na území Slovenska sa vyskytuje zhruba 4000 druhov vyšších húb, medzi ktoré patria aj jedlé huby.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ - JÁN KROŠLÁK)

SENICA. Tohtoročnú hubársku sezónu je zatiaľ podľa mykológa ťažko hodnotiť, dúfa však, že jeseň bude na huby bohatšia.

"Dúfajme, že bude na huby aspoň taká bohatá ako tá minuloročná," povedal mykológ Ivan Mihál z Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied (SAV) vo Zvolene.

Prečítajte si tiež: Mladý motocyklista sa čelne zrazil s autom, vrtuľník pristál na ihrisku Čítajte 

Kulinársky zaujímavé jedlé huby sa podľa jeho slov začali vyskytovať už koncom marca a začiatkom apríla, kedy sa ako prvé objavovali smrčky a kuriatka.

"Počas mája a júna sa vyskytovali periódy teplého počasia, ale s dostatkom dažďov, takže sa bohato začali vyskytovať aj hríbovité huby ako hríby, masliaky či kozáky spolu s plávkami, bedľami a inými jedlými hubami. Všeobecne býva jarná hubárska sezóna dosť nevýrazná, s kolísavými výskytmi húb a samozrejme, prevažná väčšina húb je červivá, čo bolo typické aj pre tohtoročnú jarnú a letnú hubársku sezónu," uviedol Mihál.

Skryť Vypnúť reklamu

Zrážky aj stála teplota

Poznamenal, že všetci hubári veľmi dúfajú, že od konca augusta by sa mohla rozbehnúť bohatá jesenná hubárska sezóna podobná tej minuloročnej, na huby mimoriadne bohatej sezóne.

"Nevyhnutným predpokladom na to je dostatok zrážok aspoň počas septembra a začiatkom októbra, nie príliš vysoké denné teploty a zároveň nočné teploty najlepšie v rozmedzí deväť až 12 stupňov Celzia," ozrejmil mykológ.

Vysvetlil, že jesenná hubárska sezóna potrebuje najmä čo najmenšie rozdiely medzi dennými a nočnými teplotami, dostatok vlahy a čo najmenej veterného počasia.

Prečítajte si tiež: Bývalý slovenský futbalový reprezentant trénoval v Skalici Čítajte 

"Plnosť hubárskych košíkov počas jesene nám zvyšuje aj fakt, že plodnice prakticky všetkých jedlých húb v tomto čase už nie sú červivé. Na druhej strane, veľmi bohaté hubárske sezóny sa nezvyknú opakovať za sebou počas viacerých rokov," doplnil Mihál.

Skryť Vypnúť reklamu

Zbierajte len to, čím ste si istí

Na území Slovenska sa vyskytuje zhruba 4000 druhov vyšších húb, medzi ktoré patria aj jedlé huby, priblížil Mihál. Uvádza sa, že na Slovensku je uznaných asi 56 druhov voľne rastúcich húb, ktoré sa môžu predávať alebo inak priemyselne spracovávať.

Skúsení hubári azda poznajú aj viac druhov húb, ktoré sú jedlé a kulinársky spracovávané, napr. zbierajú aj také druhy húb, ktoré by iní ľudia nikdy nezbierali
na kulinárske využitie.

Odborník upozorňuje, že vo všeobecnosti však platí zásada, že sa majú zbierať iba také huby, ktoré hubár naisto pozná, aby sa predišlo prípadným otravám.

"Prakticky každý amatérsky hubár pozná zo osem až desať druhov jedlých húb, ktoré pozná a vždy ich zbiera, toto číslo sa však môže líšiť aj podľa regiónov," uzavrel.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 661
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 722
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 9 207
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 581
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 216
  6. Po Slovensku na motorke 6 266
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 287
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 5 024
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 938
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 035
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Pezinok - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Pezinok

Pohľad na zrekonštruovaný zámok v Pezinku.

Udeľovanie cien Krištáľové krídlo sa bude konať v historickom zámku – Šimák Zámok Pezinok.


TASR 13 h
Ako si vybrať turistickú obuv? Poradí vám Lukáš Majerčák, expert z Intersportu.

Radí expert Lukáš Majerčák zo spoločnosti Intersport.


18 h

Vysoké teploty na Slovensku pretrvávajú. Na najbližšie dni vydali pre pezinský okres niekoľko výstrah.


17. jún

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mladý medveď navštevuje v dedine včelára.


15 h

Starohaličana zavalila slama. Neprežil.


12 h

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


17. jún

Začiatok posledného pracovného dňa na Gemeri poznačila tragédia.


(mb) 16 h

Už ste čítali?