Pondelok, 22. január, 2018 | Meniny má Zora
Pridajte si svoje mesto

Doporučujem jesť väčšie porcie a pestré jedlá, hovorí vegánka (rozhovor)

Objavila som taktiež veľa nových chutí a nového koníčka, hovorí vegánka Barbora Mišáková.

Vegánka Barbora Mišáková.(Zdroj: Martin Žigo)

Barbora Mišáková organizuje spolu s ďalšími členmi občianskeho združenia vegánske večere po celom Slovensku, rôzne prednášky na školách, či iné diskusie. Slovenská vegánska spoločnosť vznikla v roku 2016 a cieľom je propagovať a šíriť myšlienky tohto štýlu stravovania. Vegánsku večeru nedávno pripravila aj v Pezinku.

Čo vás viedlo k vegánstvu?

Prečítajte si tiež:Vianočná vegánska večera v Pezinku nebola len pre vegánov

„Nemala som nejaký jednoznačný dôvod. Istú dobu som sa začala viac sústreďovať na zdravie a zistila som, že keď človek skonzumuje viac zeleniny, či už v surovom, alebo v tepelne upravenom stave, tak trávenie je efektívnejšie a telo má viac energie. Pri konzumácii mäsa, alebo ťažších potravín telo spotrebuje oveľa viac energie. Objavila som taktiež veľa nových chutí a nového koníčka: ako z tradičných jedál urobiť vegánske, napríklad sviečkovú, či segedín.“

Musela sa rodina prispôsobiť?

„Od rodiny som nečakala žiadne zmeny, ani prispôsobenie sa. Jediné, čo od nich vyžadujem stále je rešpekt.“

Stretávate sa s predsudkami?

„S predsudkami sa stretávam, viacero ľudí si myslí, že sme nejaká sekta, fanatici, alebo že chceme jesť len super zdravo. Vegánstvo však môže byť aj nezdravé, najmä ak človek je len rôzne hamburgery, hot-dogy, často vysmážané vecí. Potom tu je ale tá zdravšia odnož, ktorá predstavuje stravu bohatú na strukoviny, klíčky, veľa listovej zeleniny a pod. Vegánstvo je však strašne široké a každý si tam dokáže nájsť to svoje.“

Nejaké rady pre začínajúcich vegánov?

„V prvom rade si treba sledovať kalórie. Veľa ľudí začína s vegánstvom, lebo chce schudnúť. Vegánstvo je rozhodne správna voľba, ale je to dlhodobá cesta. Odporúčam ísť na vegánstvo radšej pomaly a postupne, nekresať kalórie, ale skôr jesť viac, pretože vegánska rastlinná strava je menej kalorická, než konvenčná strava založená na mäse a mliečnych potravinách. Doporučujem teda jesť väčšie porcie a najmä pestré jedlá, nebáť sa toho, pretože ak nebudete jesť len samé vegánske šišky a mastné veci, priberať by ste nemali. Treba jesť veľa ovocia, ktoré obsahuje jednoduché cukry, nevyhnutné pre energiu a fungovanie tela, ale opäť platí, že toho ovocia musíte zjesť oveľa viacej. Nestačí len jedno jablko.“

Máte obľúbené jedlo?

„Keď som jedávala mäso, neobľubovala som veľmi hamburgery. Avšak práve keď som sa začala zaujímať o tento štýl stravovania, objavila som výborné vegánske burgre. Veľmi rada si robím aj vegánsku sviečkovú, v podstate je to normálna sviečková, len bez mäsa a namiesto klasickej smotany dávam sójovú.“

Čím sa dá nahradiť mäso?

„Ideálnou náhradou mäsa sú strukoviny a tie obsahujú aj viac bielkovín ako mäso a dajú sa spracovať rôzne. Môžete z nich spraviť rôzne prívarky, zapiecť ich ako sekanú, urobiť z nich fašírky alebo ich vysmážať ako falafel.“

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označuje červené a spracované mäso za karcinogénne. V tej istej kategórii škodlivosti sú aj cigarety. Aký je váš názor?

„Nie som odborník, ani vedec, no čítala som už viacero štúdií, ktoré toto potvrdzujú. Stačí ak sa človek pozrie na to logicky. Výskyt rakoviny, najmä hrubého čreva, je u nás pomerne častý. Takže podľa mňa zdravie človeka závisí aj od toho, čo konzumuje. Keď sa pozrieme na súčasnú nadmernú spotrebu mäsa, ja tam určitú koreláciu vidím. Samozrejme na zdravie človeka vplýva viacero faktorov, či je fajčiar, či vykonáva fyzickú aktivitu, či nemá stresy v práci, atď. Ja však naozaj verím, že to, čo jeme môže čiastočne vplývať na naše zdravie a našu následnú fyzickú i psychickú kondíciu.“

Už viete, čo budete jesť na Vianoce?

„Na Vianoce budeme mať šošovicovú polievku so sušenými slivkami - pripravujeme ju klasicky na sladko-kyslo, len s tým rozdielom, že miesto mlieka alebo smotany dávame sójovú smotanu na varenie. Ako druhý chod budeme mať buď fazuľové karbonátky, alebo ešte uvažujem nad slaným koláčom plneným plnkou z tempehu (fermentovaná sója), ku čomu bude klasicky majonézový šalát, kde opäť bude majonéza vegánska. Tá sa dá buď kúpiť už hotová (napr. v bio obchode majú rôzne druhy), alebo si ju viete doma aj spraviť sami zo sójového mlieka a oleja (postup rovnaký ako pri klasickej majonéze).

Niektorí vegáni si robia "kapra" z tofu, ktoré zabalia do riasy nori a následne ho dajú ešte do "trojobalu", čo je v našom prípade len dvojobal: rozmixovaná hraška a strúhanka. (Hraška je vlastne zmes zo sušeného hrachu, ktorá sa rozmieša vo vode a vytvorí kašičku - výborná náhrada vajíčka a múky. Dá sa opäť kúpiť v bio obchode.

Ako dezert ešte nevieme isto, čo budeme robiť, ale s najväčšou pravdepodobnosťou vegánsky metrový koláč - robí sa rovnako ako klasický, len sa nahradia živočíšne veci rastlinnými (mlieko - rastlinným mliekom, vajíčka sa vynechajú, príp. sa môžu nahradiť inými surovinami, ale ja ich nenahrádzam vôbec a maslo existuje tiež rastlinné).“

Čomu sa venuje Slovenská vegánska spoločnosť?

"Naše občianske združenie (viac na stránke stránke veganskaspolocnost.sk) sa venuje viacerým aktivitám. Jednou z nich sú aj vegánske večere, ktorých cieľom je jednak spájať vegánov, ale aj približovať tento spôsob života konvenčne sa stravujúcim ľuďom. Okrem toho organizujeme aj prednášky na školách, verejné prezentácie a diskusie. V novom roku plánujeme napríklad zorganizovať verejnú diskusiu o vegánskych matkách a deťoch, bude sa konať v Bratislave. Momentálne zbierame aj podpisy pre našu petíciu, ktorou chceme dosiahnuť, aby na univerzitách a v nemocniciach bolo dostupné aspoň jedno rastlinné vegánske jedlo."

Ďalšie články z témy Vegetariánstvo


  1. Vo Vinosadoch plánuje investor veľkú výstavbu 26
  2. Prístavba školy je zatiaľ bez rozpočtu 11
  3. V Budmericiach musia na pár dní nečakane zatvoriť školu 7
  4. TOP 7 turistických atrakcií v okrese Pezinok 6
  5. Pezinok získal dotácie na rekonštrukcie 5
  6. Smerom na Pezinok postrelil policajt unikajúceho vodiča 4
  7. Pezinský okres zaznamenal ďalšie prvenstvo 3
  8. Ďalšia dopravná nehoda medzi Modrou a Budmericami 3
  9. V Pezinku poriadne zaprší, teplota bude tesne nad nulou 2
  10. Najlepšie recepty s medom na výstave v Pezinku 2

Najčítanejšie správy

Pezinok

Vo Vinosadoch plánuje investor veľkú výstavbu

V obci Vinosady v okrese Pezinok plánuje spoločnosť Klaras individuálnu bytovú výstavbu.

Prístavba školy je zatiaľ bez rozpočtu

Pripravuje sa prestavba základnej školy v Pezinku.

V Budmericiach musia na pár dní nečakane zatvoriť školu

V Bratislavskom kraji vyhlásili v tomto školskom roku prvé chrípkové prázdniny.

TOP 7 turistických atrakcií v okrese Pezinok

Vybrali sme pre vás TOP 7 miest a podujatí v okrese Pezinok, ktoré by ste si v roku 2018 nemali nechať ujsť.

Pezinok získal dotácie na rekonštrukcie

Finančnú podporu dostane Základná škola Kupeckého i futbalový štadión v Pezinku.

Blízke regióny

FOTO: Novorodenci z trenčianskej pôrodnice

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v trenčianskej nemocnici. Ich fotky boli zverejnené v MY Trenčianskych novinách.

Predá mesto svoje domy v súťaži alebo dražbe? Rozhodne zrejme prokurátor

Zastupiteľstvo opakovane mení svoje rozhodnutia. Podnikatelia sú v právnej neistote. Budovy ďalej chátrajú.

Výstrahy pre okres Myjava a Nové Mesto nad Váhom

V nedeľňajších ranných hodinách hrozí okresom Myjava a Nové Mesto nad Váhom tvorba snehových jazykov a závejov.

Online prenos: Dukla Trenčín - HC 05 iClinic Banská Bystrica

Trenčania po sérii troch prehier privítajú na domácom ľade lídra z Banskej Bystrice. Zápas na zimnom štadióne Pavla Demitru začína o 17.00 hodine.

Fotogaléria: FC ViOn - Šaľa 7:1

Prvoligista privítal súpera z tretej ligy. V oboch tímoch hrali aj nové tváre.

Všetky správy

Nechcel som, aby Nasťa odišla z Ruska. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ruský biatlon je v útlme. Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

Ukrajina konečne priznala vojnu s Ruskom. Slova vojna sa však bojí

Na východe Ukrajiny už aj formálne neprebieha protiteroristická operácia, ale otvorený konflikt.

Štefunko: Nešiel by som do toho, keby som mal byť bezvýznamný hráč

Ivan Štefunko, predseda novej strany Progresívne Slovensko, si trúfa vo voľbách na 15 percent. Kandidátov chce nasadiť už do tohtoročných komunáliek.

Sagan skončil v záverečnej etape na Tour Down Under tretí a vyhral bodovaciu súťaž

V etape triumfoval André Greipel, celkovým víťazom sa stal Daryl Impey.