Nedeľa, 9. december, 2018 | Meniny má Izabela
Nájdete nás na webe

Doporučujem jesť väčšie porcie a pestré jedlá, hovorí vegánka (rozhovor)

Objavila som taktiež veľa nových chutí a nového koníčka, hovorí vegánka Barbora Mišáková.

Vegánka Barbora Mišáková.(Zdroj: Martin Žigo)

Barbora Mišáková organizuje spolu s ďalšími členmi občianskeho združenia vegánske večere po celom Slovensku, rôzne prednášky na školách, či iné diskusie. Slovenská vegánska spoločnosť vznikla v roku 2016 a cieľom je propagovať a šíriť myšlienky tohto štýlu stravovania. Vegánsku večeru nedávno pripravila aj v Pezinku.

Čo vás viedlo k vegánstvu?

Prečítajte si tiež: Vianočná vegánska večera v Pezinku nebola len pre vegánov

„Nemala som nejaký jednoznačný dôvod. Istú dobu som sa začala viac sústreďovať na zdravie a zistila som, že keď človek skonzumuje viac zeleniny, či už v surovom, alebo v tepelne upravenom stave, tak trávenie je efektívnejšie a telo má viac energie. Pri konzumácii mäsa, alebo ťažších potravín telo spotrebuje oveľa viac energie. Objavila som taktiež veľa nových chutí a nového koníčka: ako z tradičných jedál urobiť vegánske, napríklad sviečkovú, či segedín.“

Musela sa rodina prispôsobiť?

„Od rodiny som nečakala žiadne zmeny, ani prispôsobenie sa. Jediné, čo od nich vyžadujem stále je rešpekt.“

Stretávate sa s predsudkami?

„S predsudkami sa stretávam, viacero ľudí si myslí, že sme nejaká sekta, fanatici, alebo že chceme jesť len super zdravo. Vegánstvo však môže byť aj nezdravé, najmä ak človek je len rôzne hamburgery, hot-dogy, často vysmážané vecí. Potom tu je ale tá zdravšia odnož, ktorá predstavuje stravu bohatú na strukoviny, klíčky, veľa listovej zeleniny a pod. Vegánstvo je však strašne široké a každý si tam dokáže nájsť to svoje.“

Nejaké rady pre začínajúcich vegánov?

„V prvom rade si treba sledovať kalórie. Veľa ľudí začína s vegánstvom, lebo chce schudnúť. Vegánstvo je rozhodne správna voľba, ale je to dlhodobá cesta. Odporúčam ísť na vegánstvo radšej pomaly a postupne, nekresať kalórie, ale skôr jesť viac, pretože vegánska rastlinná strava je menej kalorická, než konvenčná strava založená na mäse a mliečnych potravinách. Doporučujem teda jesť väčšie porcie a najmä pestré jedlá, nebáť sa toho, pretože ak nebudete jesť len samé vegánske šišky a mastné veci, priberať by ste nemali. Treba jesť veľa ovocia, ktoré obsahuje jednoduché cukry, nevyhnutné pre energiu a fungovanie tela, ale opäť platí, že toho ovocia musíte zjesť oveľa viacej. Nestačí len jedno jablko.“

Máte obľúbené jedlo?

„Keď som jedávala mäso, neobľubovala som veľmi hamburgery. Avšak práve keď som sa začala zaujímať o tento štýl stravovania, objavila som výborné vegánske burgre. Veľmi rada si robím aj vegánsku sviečkovú, v podstate je to normálna sviečková, len bez mäsa a namiesto klasickej smotany dávam sójovú.“

Čím sa dá nahradiť mäso?

„Ideálnou náhradou mäsa sú strukoviny a tie obsahujú aj viac bielkovín ako mäso a dajú sa spracovať rôzne. Môžete z nich spraviť rôzne prívarky, zapiecť ich ako sekanú, urobiť z nich fašírky alebo ich vysmážať ako falafel.“

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označuje červené a spracované mäso za karcinogénne. V tej istej kategórii škodlivosti sú aj cigarety. Aký je váš názor?

„Nie som odborník, ani vedec, no čítala som už viacero štúdií, ktoré toto potvrdzujú. Stačí ak sa človek pozrie na to logicky. Výskyt rakoviny, najmä hrubého čreva, je u nás pomerne častý. Takže podľa mňa zdravie človeka závisí aj od toho, čo konzumuje. Keď sa pozrieme na súčasnú nadmernú spotrebu mäsa, ja tam určitú koreláciu vidím. Samozrejme na zdravie človeka vplýva viacero faktorov, či je fajčiar, či vykonáva fyzickú aktivitu, či nemá stresy v práci, atď. Ja však naozaj verím, že to, čo jeme môže čiastočne vplývať na naše zdravie a našu následnú fyzickú i psychickú kondíciu.“

Už viete, čo budete jesť na Vianoce?

„Na Vianoce budeme mať šošovicovú polievku so sušenými slivkami - pripravujeme ju klasicky na sladko-kyslo, len s tým rozdielom, že miesto mlieka alebo smotany dávame sójovú smotanu na varenie. Ako druhý chod budeme mať buď fazuľové karbonátky, alebo ešte uvažujem nad slaným koláčom plneným plnkou z tempehu (fermentovaná sója), ku čomu bude klasicky majonézový šalát, kde opäť bude majonéza vegánska. Tá sa dá buď kúpiť už hotová (napr. v bio obchode majú rôzne druhy), alebo si ju viete doma aj spraviť sami zo sójového mlieka a oleja (postup rovnaký ako pri klasickej majonéze).

Niektorí vegáni si robia "kapra" z tofu, ktoré zabalia do riasy nori a následne ho dajú ešte do "trojobalu", čo je v našom prípade len dvojobal: rozmixovaná hraška a strúhanka. (Hraška je vlastne zmes zo sušeného hrachu, ktorá sa rozmieša vo vode a vytvorí kašičku - výborná náhrada vajíčka a múky. Dá sa opäť kúpiť v bio obchode.

Ako dezert ešte nevieme isto, čo budeme robiť, ale s najväčšou pravdepodobnosťou vegánsky metrový koláč - robí sa rovnako ako klasický, len sa nahradia živočíšne veci rastlinnými (mlieko - rastlinným mliekom, vajíčka sa vynechajú, príp. sa môžu nahradiť inými surovinami, ale ja ich nenahrádzam vôbec a maslo existuje tiež rastlinné).“

Čomu sa venuje Slovenská vegánska spoločnosť?

"Naše občianske združenie (viac na stránke stránke veganskaspolocnost.sk) sa venuje viacerým aktivitám. Jednou z nich sú aj vegánske večere, ktorých cieľom je jednak spájať vegánov, ale aj približovať tento spôsob života konvenčne sa stravujúcim ľuďom. Okrem toho organizujeme aj prednášky na školách, verejné prezentácie a diskusie. V novom roku plánujeme napríklad zorganizovať verejnú diskusiu o vegánskych matkách a deťoch, bude sa konať v Bratislave. Momentálne zbierame aj podpisy pre našu petíciu, ktorou chceme dosiahnuť, aby na univerzitách a v nemocniciach bolo dostupné aspoň jedno rastlinné vegánske jedlo."

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  2. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  3. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami?
  4. Liek na obezitu v reklamách nenájdete
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  6. Nákupná cena dlhopisov bude čoskoro najnižšia v roku
  7. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  8. Ružička Csekes sa mení na Ružička and Partners
  9. Kramáre prešli zmenami. Detským pacientom viac chutí jesť
  10. Máme pre vás skvelý tip na vianočný darček
  1. V bratislavskom Poluse vystrájali čerti :-)
  2. Pred Auparkom vystúpi Veronika Rabada, chýbať nebude ani Mikuláš
  3. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  4. ZSSK: Bratislavu a Zürich spojí priamy rýchlovlak
  5. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  6. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami?
  7. OMV v zime poskytuje perfektnú starostlivosť o vaše auto
  8. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  9. Nákupná cena dlhopisov bude čoskoro najnižšia v roku
  10. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  1. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 26 350
  2. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 19 767
  3. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 15 061
  4. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 13 116
  5. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 900
  6. Kramáre prešli zmenami. Detským pacientom viac chutí jesť 9 671
  7. Liek na obezitu v reklamách nenájdete 6 093
  8. Nový Supermarket Fresh Plus v centre je nabitý novinkami 4 465
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 4 294
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami? 4 050

Téma: Vegetariánstvo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo

Hlavné správy z MY Pezinok

Vtáky treba prikrmovať, no nie zvyškami z kuchyne

Ornitológovia neodporúčajú prikrmovanie vodného vtáctva pečivom a chlebom.

Seniori pozor, pred Vianocami pribúda podvodníkov

Podvodníci ovládajú veľa spôsobov, ako získať dôveru seniorov, a tiež viacero manipulatívnych techník a legiend, s ktorými ich oslovia.

Zmeny v cestovných poriadkoch zasiahnu Pezinok aj Senec

Zmeny začnú platiť od 9. decembra.

Na západnom a strednom Slovensku by si vodiči mali dať pozor na poľadovicu

Na západnom a strednom Slovensku sa vo štvrtok doobeda môže vyskytnúť poľadovica, vodiči by mali jazdiť opatrnejšie.

Rodičia by si mali dať záležať na zložení mikulášskeho balíčka

Rodičia by si mali dať záležať na zložení a kvalite mikulášskeho balíčka pre deti.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Auto vošlo priamo pod prichádzajúci vlak

Rušňovodič nestihol pre krátku vzdialenosť zrážke zabrániť. Vlak tlačil auto desiatky metrov. Vo vnútri sedeli dve ženy.

Sedemsto nálezov. Archeologická lokalita pri Lučatíne prekvapuje

Počas zimy nálezový materiál spracujú, vyčistia a zakonzervujú.

Viete, že chodec nemá prednosť na priechode pre chodcov?

Ak do človeka narazí auto idúce rýchlosťou 40 kilometrov za hodinu, je to ako keby spadol zo štvrtého poschodia.

Miroslava, ktorý si mal objednať vraždu pred penziónom, našli dnes mŕtveho

Muža v lete odsúdili na 25-ročné väzenie. Odvolal sa, na rozsudok čakal na slobode.

Vybrali SME

Už ste čítali?