Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Doporučujem jesť väčšie porcie a pestré jedlá, hovorí vegánka (rozhovor)

Objavila som taktiež veľa nových chutí a nového koníčka, hovorí vegánka Barbora Mišáková.

Vegánka Barbora Mišáková.Vegánka Barbora Mišáková. (Zdroj: Martin Žigo)

Barbora Mišáková organizuje spolu s ďalšími členmi občianskeho združenia vegánske večere po celom Slovensku, rôzne prednášky na školách, či iné diskusie. Slovenská vegánska spoločnosť vznikla v roku 2016 a cieľom je propagovať a šíriť myšlienky tohto štýlu stravovania. Vegánsku večeru nedávno pripravila aj v Pezinku.

Čo vás viedlo k vegánstvu?

Prečítajte si tiež: Vianočná vegánska večera v Pezinku nebola len pre vegánov Čítajte 

„Nemala som nejaký jednoznačný dôvod. Istú dobu som sa začala viac sústreďovať na zdravie a zistila som, že keď človek skonzumuje viac zeleniny, či už v surovom, alebo v tepelne upravenom stave, tak trávenie je efektívnejšie a telo má viac energie. Pri konzumácii mäsa, alebo ťažších potravín telo spotrebuje oveľa viac energie. Objavila som taktiež veľa nových chutí a nového koníčka: ako z tradičných jedál urobiť vegánske, napríklad sviečkovú, či segedín.“

Skryť Vypnúť reklamu

Musela sa rodina prispôsobiť?

„Od rodiny som nečakala žiadne zmeny, ani prispôsobenie sa. Jediné, čo od nich vyžadujem stále je rešpekt.“

Stretávate sa s predsudkami?

„S predsudkami sa stretávam, viacero ľudí si myslí, že sme nejaká sekta, fanatici, alebo že chceme jesť len super zdravo. Vegánstvo však môže byť aj nezdravé, najmä ak človek je len rôzne hamburgery, hot-dogy, často vysmážané vecí. Potom tu je ale tá zdravšia odnož, ktorá predstavuje stravu bohatú na strukoviny, klíčky, veľa listovej zeleniny a pod. Vegánstvo je však strašne široké a každý si tam dokáže nájsť to svoje.“

Nejaké rady pre začínajúcich vegánov?

„V prvom rade si treba sledovať kalórie. Veľa ľudí začína s vegánstvom, lebo chce schudnúť. Vegánstvo je rozhodne správna voľba, ale je to dlhodobá cesta. Odporúčam ísť na vegánstvo radšej pomaly a postupne, nekresať kalórie, ale skôr jesť viac, pretože vegánska rastlinná strava je menej kalorická, než konvenčná strava založená na mäse a mliečnych potravinách. Doporučujem teda jesť väčšie porcie a najmä pestré jedlá, nebáť sa toho, pretože ak nebudete jesť len samé vegánske šišky a mastné veci, priberať by ste nemali. Treba jesť veľa ovocia, ktoré obsahuje jednoduché cukry, nevyhnutné pre energiu a fungovanie tela, ale opäť platí, že toho ovocia musíte zjesť oveľa viacej. Nestačí len jedno jablko.“

Skryť Vypnúť reklamu

Máte obľúbené jedlo?

„Keď som jedávala mäso, neobľubovala som veľmi hamburgery. Avšak práve keď som sa začala zaujímať o tento štýl stravovania, objavila som výborné vegánske burgre. Veľmi rada si robím aj vegánsku sviečkovú, v podstate je to normálna sviečková, len bez mäsa a namiesto klasickej smotany dávam sójovú.“

Čím sa dá nahradiť mäso?

„Ideálnou náhradou mäsa sú strukoviny a tie obsahujú aj viac bielkovín ako mäso a dajú sa spracovať rôzne. Môžete z nich spraviť rôzne prívarky, zapiecť ich ako sekanú, urobiť z nich fašírky alebo ich vysmážať ako falafel.“

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označuje červené a spracované mäso za karcinogénne. V tej istej kategórii škodlivosti sú aj cigarety. Aký je váš názor?

„Nie som odborník, ani vedec, no čítala som už viacero štúdií, ktoré toto potvrdzujú. Stačí ak sa človek pozrie na to logicky. Výskyt rakoviny, najmä hrubého čreva, je u nás pomerne častý. Takže podľa mňa zdravie človeka závisí aj od toho, čo konzumuje. Keď sa pozrieme na súčasnú nadmernú spotrebu mäsa, ja tam určitú koreláciu vidím. Samozrejme na zdravie človeka vplýva viacero faktorov, či je fajčiar, či vykonáva fyzickú aktivitu, či nemá stresy v práci, atď. Ja však naozaj verím, že to, čo jeme môže čiastočne vplývať na naše zdravie a našu následnú fyzickú i psychickú kondíciu.“

Skryť Vypnúť reklamu

Už viete, čo budete jesť na Vianoce?

„Na Vianoce budeme mať šošovicovú polievku so sušenými slivkami - pripravujeme ju klasicky na sladko-kyslo, len s tým rozdielom, že miesto mlieka alebo smotany dávame sójovú smotanu na varenie. Ako druhý chod budeme mať buď fazuľové karbonátky, alebo ešte uvažujem nad slaným koláčom plneným plnkou z tempehu (fermentovaná sója), ku čomu bude klasicky majonézový šalát, kde opäť bude majonéza vegánska. Tá sa dá buď kúpiť už hotová (napr. v bio obchode majú rôzne druhy), alebo si ju viete doma aj spraviť sami zo sójového mlieka a oleja (postup rovnaký ako pri klasickej majonéze).

Niektorí vegáni si robia "kapra" z tofu, ktoré zabalia do riasy nori a následne ho dajú ešte do "trojobalu", čo je v našom prípade len dvojobal: rozmixovaná hraška a strúhanka. (Hraška je vlastne zmes zo sušeného hrachu, ktorá sa rozmieša vo vode a vytvorí kašičku - výborná náhrada vajíčka a múky. Dá sa opäť kúpiť v bio obchode.

Ako dezert ešte nevieme isto, čo budeme robiť, ale s najväčšou pravdepodobnosťou vegánsky metrový koláč - robí sa rovnako ako klasický, len sa nahradia živočíšne veci rastlinnými (mlieko - rastlinným mliekom, vajíčka sa vynechajú, príp. sa môžu nahradiť inými surovinami, ale ja ich nenahrádzam vôbec a maslo existuje tiež rastlinné).“

Čomu sa venuje Slovenská vegánska spoločnosť?

"Naše občianske združenie (viac na stránke stránke veganskaspolocnost.sk) sa venuje viacerým aktivitám. Jednou z nich sú aj vegánske večere, ktorých cieľom je jednak spájať vegánov, ale aj približovať tento spôsob života konvenčne sa stravujúcim ľuďom. Okrem toho organizujeme aj prednášky na školách, verejné prezentácie a diskusie. V novom roku plánujeme napríklad zorganizovať verejnú diskusiu o vegánskych matkách a deťoch, bude sa konať v Bratislave. Momentálne zbierame aj podpisy pre našu petíciu, ktorou chceme dosiahnuť, aby na univerzitách a v nemocniciach bolo dostupné aspoň jedno rastlinné vegánske jedlo."

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

    Inzercia - Tlačové správy

    1. Vitajte v postapokalyptickom svete
    2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
    3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
    4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
    5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
    6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
    7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
    8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
    9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
    10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
    1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
    2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
    3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
    4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
    5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
    6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
    7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
    8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
    9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
    10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
    1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 232
    2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 850
    3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 036
    4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 021
    5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 881
    6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 005
    7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 440
    8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 700
    9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 598
    10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 568
    Skryť Vypnúť reklamu
    Skryť Vypnúť reklamu

    Téma: Vegetariánstvo

    Prečítajte si aj ďalšie články k téme
    Článok je zaradený aj do ďalších tém
    Jedlo

    Hlavné správy z Správy Pezinok - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Pezinok

    Predlžujeme akciu o 24h

    Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

    Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

    Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

    Na Slovensku pribudlo 2 581 prípadov nákazy koronavírusom

    Pred poslancami Národnej rady SR to povedal predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO), ktorý dnes požiadal o vystúpenie v pléne.

    Ilustračné foto.

    O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

    Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

    Mestá a stavbári volajú po vyhlásení novej výzvy

    Do ekonomiky v jednotlivých regiónoch Slovenska môže počas nasledujúcich 12 mesiacov pritiecť viac ako 100 miliónov eur.

    Najčítanejšie články MyRegiony.sk

    Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

    Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

    TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

    V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

    Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

    Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

    Už ste čítali?