Doporučujem jesť väčšie porcie a pestré jedlá, hovorí vegánka (rozhovor)

Objavila som taktiež veľa nových chutí a nového koníčka, hovorí vegánka Barbora Mišáková.

Vegánka Barbora Mišáková.Vegánka Barbora Mišáková. (Zdroj: Martin Žigo)

Barbora Mišáková organizuje spolu s ďalšími členmi občianskeho združenia vegánske večere po celom Slovensku, rôzne prednášky na školách, či iné diskusie. Slovenská vegánska spoločnosť vznikla v roku 2016 a cieľom je propagovať a šíriť myšlienky tohto štýlu stravovania. Vegánsku večeru nedávno pripravila aj v Pezinku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo vás viedlo k vegánstvu?

Prečítajte si tiež: Vianočná vegánska večera v Pezinku nebola len pre vegánov Čítajte 

„Nemala som nejaký jednoznačný dôvod. Istú dobu som sa začala viac sústreďovať na zdravie a zistila som, že keď človek skonzumuje viac zeleniny, či už v surovom, alebo v tepelne upravenom stave, tak trávenie je efektívnejšie a telo má viac energie. Pri konzumácii mäsa, alebo ťažších potravín telo spotrebuje oveľa viac energie. Objavila som taktiež veľa nových chutí a nového koníčka: ako z tradičných jedál urobiť vegánske, napríklad sviečkovú, či segedín.“

SkryťVypnúť reklamu

Musela sa rodina prispôsobiť?

„Od rodiny som nečakala žiadne zmeny, ani prispôsobenie sa. Jediné, čo od nich vyžadujem stále je rešpekt.“

Stretávate sa s predsudkami?

„S predsudkami sa stretávam, viacero ľudí si myslí, že sme nejaká sekta, fanatici, alebo že chceme jesť len super zdravo. Vegánstvo však môže byť aj nezdravé, najmä ak človek je len rôzne hamburgery, hot-dogy, často vysmážané vecí. Potom tu je ale tá zdravšia odnož, ktorá predstavuje stravu bohatú na strukoviny, klíčky, veľa listovej zeleniny a pod. Vegánstvo je však strašne široké a každý si tam dokáže nájsť to svoje.“

Nejaké rady pre začínajúcich vegánov?

„V prvom rade si treba sledovať kalórie. Veľa ľudí začína s vegánstvom, lebo chce schudnúť. Vegánstvo je rozhodne správna voľba, ale je to dlhodobá cesta. Odporúčam ísť na vegánstvo radšej pomaly a postupne, nekresať kalórie, ale skôr jesť viac, pretože vegánska rastlinná strava je menej kalorická, než konvenčná strava založená na mäse a mliečnych potravinách. Doporučujem teda jesť väčšie porcie a najmä pestré jedlá, nebáť sa toho, pretože ak nebudete jesť len samé vegánske šišky a mastné veci, priberať by ste nemali. Treba jesť veľa ovocia, ktoré obsahuje jednoduché cukry, nevyhnutné pre energiu a fungovanie tela, ale opäť platí, že toho ovocia musíte zjesť oveľa viacej. Nestačí len jedno jablko.“

SkryťVypnúť reklamu

Máte obľúbené jedlo?

„Keď som jedávala mäso, neobľubovala som veľmi hamburgery. Avšak práve keď som sa začala zaujímať o tento štýl stravovania, objavila som výborné vegánske burgre. Veľmi rada si robím aj vegánsku sviečkovú, v podstate je to normálna sviečková, len bez mäsa a namiesto klasickej smotany dávam sójovú.“

Čím sa dá nahradiť mäso?

„Ideálnou náhradou mäsa sú strukoviny a tie obsahujú aj viac bielkovín ako mäso a dajú sa spracovať rôzne. Môžete z nich spraviť rôzne prívarky, zapiecť ich ako sekanú, urobiť z nich fašírky alebo ich vysmážať ako falafel.“

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označuje červené a spracované mäso za karcinogénne. V tej istej kategórii škodlivosti sú aj cigarety. Aký je váš názor?

„Nie som odborník, ani vedec, no čítala som už viacero štúdií, ktoré toto potvrdzujú. Stačí ak sa človek pozrie na to logicky. Výskyt rakoviny, najmä hrubého čreva, je u nás pomerne častý. Takže podľa mňa zdravie človeka závisí aj od toho, čo konzumuje. Keď sa pozrieme na súčasnú nadmernú spotrebu mäsa, ja tam určitú koreláciu vidím. Samozrejme na zdravie človeka vplýva viacero faktorov, či je fajčiar, či vykonáva fyzickú aktivitu, či nemá stresy v práci, atď. Ja však naozaj verím, že to, čo jeme môže čiastočne vplývať na naše zdravie a našu následnú fyzickú i psychickú kondíciu.“

SkryťVypnúť reklamu

Už viete, čo budete jesť na Vianoce?

„Na Vianoce budeme mať šošovicovú polievku so sušenými slivkami - pripravujeme ju klasicky na sladko-kyslo, len s tým rozdielom, že miesto mlieka alebo smotany dávame sójovú smotanu na varenie. Ako druhý chod budeme mať buď fazuľové karbonátky, alebo ešte uvažujem nad slaným koláčom plneným plnkou z tempehu (fermentovaná sója), ku čomu bude klasicky majonézový šalát, kde opäť bude majonéza vegánska. Tá sa dá buď kúpiť už hotová (napr. v bio obchode majú rôzne druhy), alebo si ju viete doma aj spraviť sami zo sójového mlieka a oleja (postup rovnaký ako pri klasickej majonéze).

Niektorí vegáni si robia "kapra" z tofu, ktoré zabalia do riasy nori a následne ho dajú ešte do "trojobalu", čo je v našom prípade len dvojobal: rozmixovaná hraška a strúhanka. (Hraška je vlastne zmes zo sušeného hrachu, ktorá sa rozmieša vo vode a vytvorí kašičku - výborná náhrada vajíčka a múky. Dá sa opäť kúpiť v bio obchode.

Ako dezert ešte nevieme isto, čo budeme robiť, ale s najväčšou pravdepodobnosťou vegánsky metrový koláč - robí sa rovnako ako klasický, len sa nahradia živočíšne veci rastlinnými (mlieko - rastlinným mliekom, vajíčka sa vynechajú, príp. sa môžu nahradiť inými surovinami, ale ja ich nenahrádzam vôbec a maslo existuje tiež rastlinné).“

Čomu sa venuje Slovenská vegánska spoločnosť?

"Naše občianske združenie (viac na stránke stránke veganskaspolocnost.sk) sa venuje viacerým aktivitám. Jednou z nich sú aj vegánske večere, ktorých cieľom je jednak spájať vegánov, ale aj približovať tento spôsob života konvenčne sa stravujúcim ľuďom. Okrem toho organizujeme aj prednášky na školách, verejné prezentácie a diskusie. V novom roku plánujeme napríklad zorganizovať verejnú diskusiu o vegánskych matkách a deťoch, bude sa konať v Bratislave. Momentálne zbierame aj podpisy pre našu petíciu, ktorou chceme dosiahnuť, aby na univerzitách a v nemocniciach bolo dostupné aspoň jedno rastlinné vegánske jedlo."

Vegetariánstvo

Súvisiace témy: Diéty, Jedlo
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Pezinok

Komerčné články

  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Čo majú spoločné roboty s legom? Prekvapivo veľa
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 19 435
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 5 913
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 5 112
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 724
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 3 039
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 768
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 674
  8. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook 1 540
  1. Milan Removčík: Salatín
  2. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  3. Irena Šimuneková: Veľká biela skala a Náučný chodník hradisko Zobor
  4. Ľubica Adamková: List tej, ktorá stále zabúda na seba
  5. Viktor Pamula: Hladomor na Ukrajine alebo prečo musí Ukrajina prežiť.
  6. Radko Mačuha: Pozor Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  7. Miroslav Ferkl: Včely s figovým listom
  8. Dávid Polák: Ako Československé stíhačky zachránili Izrael 2/3
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 573
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 24 415
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 16 169
  4. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 11 548
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 196
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 848
  7. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 7 297
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 6 757
  1. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  2. Radko Mačuha: Pozor Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  3. Marcel Rebro: Ako chutí ruský mier? Po obuškoch.
  4. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  5. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  6. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  7. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  8. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Pezinok - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Pezinok

Cestovanie s deťmi po Slovensku býva samo o sebe výzvou. Keď si s rodinou naplánujete výlet vlakom a akurát sa v tom čase pritrafí výluka na trati, môže to vyzerať ako recept na zmarené plány.


1

Takto si ju môžete spríjemniť a perfektne užiť.


Marek Ryban (vpravo) zo spoločnosti Obnova budov

Čo treba vedieť, ak sa rozhodujete, či ísť do obnovy domu?


Nepremávajú spoje, ktoré sú prioritne využívané na prepravu žiakov a študentov do škôl.


TASR
  1. Milan Removčík: Salatín
  2. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  3. Irena Šimuneková: Veľká biela skala a Náučný chodník hradisko Zobor
  4. Ľubica Adamková: List tej, ktorá stále zabúda na seba
  5. Viktor Pamula: Hladomor na Ukrajine alebo prečo musí Ukrajina prežiť.
  6. Radko Mačuha: Pozor Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  7. Miroslav Ferkl: Včely s figovým listom
  8. Dávid Polák: Ako Československé stíhačky zachránili Izrael 2/3
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 573
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 24 415
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 16 169
  4. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 11 548
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 196
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 848
  7. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 7 297
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 6 757
  1. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  2. Radko Mačuha: Pozor Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  3. Marcel Rebro: Ako chutí ruský mier? Po obuškoch.
  4. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  5. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  6. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  7. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  8. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu