Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Doporučujem jesť väčšie porcie a pestré jedlá, hovorí vegánka (rozhovor)

Objavila som taktiež veľa nových chutí a nového koníčka, hovorí vegánka Barbora Mišáková.

Vegánka Barbora Mišáková.Vegánka Barbora Mišáková. (Zdroj: Martin Žigo)

Barbora Mišáková organizuje spolu s ďalšími členmi občianskeho združenia vegánske večere po celom Slovensku, rôzne prednášky na školách, či iné diskusie. Slovenská vegánska spoločnosť vznikla v roku 2016 a cieľom je propagovať a šíriť myšlienky tohto štýlu stravovania. Vegánsku večeru nedávno pripravila aj v Pezinku.

Čo vás viedlo k vegánstvu?

Prečítajte si tiež: Vianočná vegánska večera v Pezinku nebola len pre vegánov Čítajte 

„Nemala som nejaký jednoznačný dôvod. Istú dobu som sa začala viac sústreďovať na zdravie a zistila som, že keď človek skonzumuje viac zeleniny, či už v surovom, alebo v tepelne upravenom stave, tak trávenie je efektívnejšie a telo má viac energie. Pri konzumácii mäsa, alebo ťažších potravín telo spotrebuje oveľa viac energie. Objavila som taktiež veľa nových chutí a nového koníčka: ako z tradičných jedál urobiť vegánske, napríklad sviečkovú, či segedín.“

Skryť Vypnúť reklamu

Musela sa rodina prispôsobiť?

„Od rodiny som nečakala žiadne zmeny, ani prispôsobenie sa. Jediné, čo od nich vyžadujem stále je rešpekt.“

Stretávate sa s predsudkami?

„S predsudkami sa stretávam, viacero ľudí si myslí, že sme nejaká sekta, fanatici, alebo že chceme jesť len super zdravo. Vegánstvo však môže byť aj nezdravé, najmä ak človek je len rôzne hamburgery, hot-dogy, často vysmážané vecí. Potom tu je ale tá zdravšia odnož, ktorá predstavuje stravu bohatú na strukoviny, klíčky, veľa listovej zeleniny a pod. Vegánstvo je však strašne široké a každý si tam dokáže nájsť to svoje.“

Nejaké rady pre začínajúcich vegánov?

„V prvom rade si treba sledovať kalórie. Veľa ľudí začína s vegánstvom, lebo chce schudnúť. Vegánstvo je rozhodne správna voľba, ale je to dlhodobá cesta. Odporúčam ísť na vegánstvo radšej pomaly a postupne, nekresať kalórie, ale skôr jesť viac, pretože vegánska rastlinná strava je menej kalorická, než konvenčná strava založená na mäse a mliečnych potravinách. Doporučujem teda jesť väčšie porcie a najmä pestré jedlá, nebáť sa toho, pretože ak nebudete jesť len samé vegánske šišky a mastné veci, priberať by ste nemali. Treba jesť veľa ovocia, ktoré obsahuje jednoduché cukry, nevyhnutné pre energiu a fungovanie tela, ale opäť platí, že toho ovocia musíte zjesť oveľa viacej. Nestačí len jedno jablko.“

Skryť Vypnúť reklamu

Máte obľúbené jedlo?

„Keď som jedávala mäso, neobľubovala som veľmi hamburgery. Avšak práve keď som sa začala zaujímať o tento štýl stravovania, objavila som výborné vegánske burgre. Veľmi rada si robím aj vegánsku sviečkovú, v podstate je to normálna sviečková, len bez mäsa a namiesto klasickej smotany dávam sójovú.“

Čím sa dá nahradiť mäso?

„Ideálnou náhradou mäsa sú strukoviny a tie obsahujú aj viac bielkovín ako mäso a dajú sa spracovať rôzne. Môžete z nich spraviť rôzne prívarky, zapiecť ich ako sekanú, urobiť z nich fašírky alebo ich vysmážať ako falafel.“

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označuje červené a spracované mäso za karcinogénne. V tej istej kategórii škodlivosti sú aj cigarety. Aký je váš názor?

„Nie som odborník, ani vedec, no čítala som už viacero štúdií, ktoré toto potvrdzujú. Stačí ak sa človek pozrie na to logicky. Výskyt rakoviny, najmä hrubého čreva, je u nás pomerne častý. Takže podľa mňa zdravie človeka závisí aj od toho, čo konzumuje. Keď sa pozrieme na súčasnú nadmernú spotrebu mäsa, ja tam určitú koreláciu vidím. Samozrejme na zdravie človeka vplýva viacero faktorov, či je fajčiar, či vykonáva fyzickú aktivitu, či nemá stresy v práci, atď. Ja však naozaj verím, že to, čo jeme môže čiastočne vplývať na naše zdravie a našu následnú fyzickú i psychickú kondíciu.“

Skryť Vypnúť reklamu

Už viete, čo budete jesť na Vianoce?

„Na Vianoce budeme mať šošovicovú polievku so sušenými slivkami - pripravujeme ju klasicky na sladko-kyslo, len s tým rozdielom, že miesto mlieka alebo smotany dávame sójovú smotanu na varenie. Ako druhý chod budeme mať buď fazuľové karbonátky, alebo ešte uvažujem nad slaným koláčom plneným plnkou z tempehu (fermentovaná sója), ku čomu bude klasicky majonézový šalát, kde opäť bude majonéza vegánska. Tá sa dá buď kúpiť už hotová (napr. v bio obchode majú rôzne druhy), alebo si ju viete doma aj spraviť sami zo sójového mlieka a oleja (postup rovnaký ako pri klasickej majonéze).

Niektorí vegáni si robia "kapra" z tofu, ktoré zabalia do riasy nori a následne ho dajú ešte do "trojobalu", čo je v našom prípade len dvojobal: rozmixovaná hraška a strúhanka. (Hraška je vlastne zmes zo sušeného hrachu, ktorá sa rozmieša vo vode a vytvorí kašičku - výborná náhrada vajíčka a múky. Dá sa opäť kúpiť v bio obchode.

Ako dezert ešte nevieme isto, čo budeme robiť, ale s najväčšou pravdepodobnosťou vegánsky metrový koláč - robí sa rovnako ako klasický, len sa nahradia živočíšne veci rastlinnými (mlieko - rastlinným mliekom, vajíčka sa vynechajú, príp. sa môžu nahradiť inými surovinami, ale ja ich nenahrádzam vôbec a maslo existuje tiež rastlinné).“

Čomu sa venuje Slovenská vegánska spoločnosť?

"Naše občianske združenie (viac na stránke stránke veganskaspolocnost.sk) sa venuje viacerým aktivitám. Jednou z nich sú aj vegánske večere, ktorých cieľom je jednak spájať vegánov, ale aj približovať tento spôsob života konvenčne sa stravujúcim ľuďom. Okrem toho organizujeme aj prednášky na školách, verejné prezentácie a diskusie. V novom roku plánujeme napríklad zorganizovať verejnú diskusiu o vegánskych matkách a deťoch, bude sa konať v Bratislave. Momentálne zbierame aj podpisy pre našu petíciu, ktorou chceme dosiahnuť, aby na univerzitách a v nemocniciach bolo dostupné aspoň jedno rastlinné vegánske jedlo."

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 23 815
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 21 715
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 317
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 969
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 597
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 341
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 646
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 530
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 368
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 320
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Vegetariánstvo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Hlavné správy z Správy Pezinok - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Pezinok

Ilustračné foto.

V Trnavskom kraji odhalili 210 nových prípadov.

9 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Celoplošné testovanie.

Z miest je na tom z hľadiska pozitivity najlepšie Svätý Jur.

25. jan
Ilustračné foto.

Obmedzenie potrvá do pondelka 1. februára do 17.00 h.

25. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

5 h

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

25. jan

Už ste čítali?