Pondelok, 18. marec, 2019 | Meniny má Eduard
Nájdete nás na webe

Doporučujem jesť väčšie porcie a pestré jedlá, hovorí vegánka (rozhovor)

Objavila som taktiež veľa nových chutí a nového koníčka, hovorí vegánka Barbora Mišáková.

Vegánka Barbora Mišáková.Vegánka Barbora Mišáková.(Zdroj: Martin Žigo)

Barbora Mišáková organizuje spolu s ďalšími členmi občianskeho združenia vegánske večere po celom Slovensku, rôzne prednášky na školách, či iné diskusie. Slovenská vegánska spoločnosť vznikla v roku 2016 a cieľom je propagovať a šíriť myšlienky tohto štýlu stravovania. Vegánsku večeru nedávno pripravila aj v Pezinku.

Čo vás viedlo k vegánstvu?

Prečítajte si tiež: Vianočná vegánska večera v Pezinku nebola len pre vegánov

„Nemala som nejaký jednoznačný dôvod. Istú dobu som sa začala viac sústreďovať na zdravie a zistila som, že keď človek skonzumuje viac zeleniny, či už v surovom, alebo v tepelne upravenom stave, tak trávenie je efektívnejšie a telo má viac energie. Pri konzumácii mäsa, alebo ťažších potravín telo spotrebuje oveľa viac energie. Objavila som taktiež veľa nových chutí a nového koníčka: ako z tradičných jedál urobiť vegánske, napríklad sviečkovú, či segedín.“

Musela sa rodina prispôsobiť?

„Od rodiny som nečakala žiadne zmeny, ani prispôsobenie sa. Jediné, čo od nich vyžadujem stále je rešpekt.“

Stretávate sa s predsudkami?

„S predsudkami sa stretávam, viacero ľudí si myslí, že sme nejaká sekta, fanatici, alebo že chceme jesť len super zdravo. Vegánstvo však môže byť aj nezdravé, najmä ak človek je len rôzne hamburgery, hot-dogy, často vysmážané vecí. Potom tu je ale tá zdravšia odnož, ktorá predstavuje stravu bohatú na strukoviny, klíčky, veľa listovej zeleniny a pod. Vegánstvo je však strašne široké a každý si tam dokáže nájsť to svoje.“

Nejaké rady pre začínajúcich vegánov?

„V prvom rade si treba sledovať kalórie. Veľa ľudí začína s vegánstvom, lebo chce schudnúť. Vegánstvo je rozhodne správna voľba, ale je to dlhodobá cesta. Odporúčam ísť na vegánstvo radšej pomaly a postupne, nekresať kalórie, ale skôr jesť viac, pretože vegánska rastlinná strava je menej kalorická, než konvenčná strava založená na mäse a mliečnych potravinách. Doporučujem teda jesť väčšie porcie a najmä pestré jedlá, nebáť sa toho, pretože ak nebudete jesť len samé vegánske šišky a mastné veci, priberať by ste nemali. Treba jesť veľa ovocia, ktoré obsahuje jednoduché cukry, nevyhnutné pre energiu a fungovanie tela, ale opäť platí, že toho ovocia musíte zjesť oveľa viacej. Nestačí len jedno jablko.“

Máte obľúbené jedlo?

„Keď som jedávala mäso, neobľubovala som veľmi hamburgery. Avšak práve keď som sa začala zaujímať o tento štýl stravovania, objavila som výborné vegánske burgre. Veľmi rada si robím aj vegánsku sviečkovú, v podstate je to normálna sviečková, len bez mäsa a namiesto klasickej smotany dávam sójovú.“

Čím sa dá nahradiť mäso?

„Ideálnou náhradou mäsa sú strukoviny a tie obsahujú aj viac bielkovín ako mäso a dajú sa spracovať rôzne. Môžete z nich spraviť rôzne prívarky, zapiecť ich ako sekanú, urobiť z nich fašírky alebo ich vysmážať ako falafel.“

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označuje červené a spracované mäso za karcinogénne. V tej istej kategórii škodlivosti sú aj cigarety. Aký je váš názor?

„Nie som odborník, ani vedec, no čítala som už viacero štúdií, ktoré toto potvrdzujú. Stačí ak sa človek pozrie na to logicky. Výskyt rakoviny, najmä hrubého čreva, je u nás pomerne častý. Takže podľa mňa zdravie človeka závisí aj od toho, čo konzumuje. Keď sa pozrieme na súčasnú nadmernú spotrebu mäsa, ja tam určitú koreláciu vidím. Samozrejme na zdravie človeka vplýva viacero faktorov, či je fajčiar, či vykonáva fyzickú aktivitu, či nemá stresy v práci, atď. Ja však naozaj verím, že to, čo jeme môže čiastočne vplývať na naše zdravie a našu následnú fyzickú i psychickú kondíciu.“

Už viete, čo budete jesť na Vianoce?

„Na Vianoce budeme mať šošovicovú polievku so sušenými slivkami - pripravujeme ju klasicky na sladko-kyslo, len s tým rozdielom, že miesto mlieka alebo smotany dávame sójovú smotanu na varenie. Ako druhý chod budeme mať buď fazuľové karbonátky, alebo ešte uvažujem nad slaným koláčom plneným plnkou z tempehu (fermentovaná sója), ku čomu bude klasicky majonézový šalát, kde opäť bude majonéza vegánska. Tá sa dá buď kúpiť už hotová (napr. v bio obchode majú rôzne druhy), alebo si ju viete doma aj spraviť sami zo sójového mlieka a oleja (postup rovnaký ako pri klasickej majonéze).

Niektorí vegáni si robia "kapra" z tofu, ktoré zabalia do riasy nori a následne ho dajú ešte do "trojobalu", čo je v našom prípade len dvojobal: rozmixovaná hraška a strúhanka. (Hraška je vlastne zmes zo sušeného hrachu, ktorá sa rozmieša vo vode a vytvorí kašičku - výborná náhrada vajíčka a múky. Dá sa opäť kúpiť v bio obchode.

Ako dezert ešte nevieme isto, čo budeme robiť, ale s najväčšou pravdepodobnosťou vegánsky metrový koláč - robí sa rovnako ako klasický, len sa nahradia živočíšne veci rastlinnými (mlieko - rastlinným mliekom, vajíčka sa vynechajú, príp. sa môžu nahradiť inými surovinami, ale ja ich nenahrádzam vôbec a maslo existuje tiež rastlinné).“

Čomu sa venuje Slovenská vegánska spoločnosť?

"Naše občianske združenie (viac na stránke stránke veganskaspolocnost.sk) sa venuje viacerým aktivitám. Jednou z nich sú aj vegánske večere, ktorých cieľom je jednak spájať vegánov, ale aj približovať tento spôsob života konvenčne sa stravujúcim ľuďom. Okrem toho organizujeme aj prednášky na školách, verejné prezentácie a diskusie. V novom roku plánujeme napríklad zorganizovať verejnú diskusiu o vegánskych matkách a deťoch, bude sa konať v Bratislave. Momentálne zbierame aj podpisy pre našu petíciu, ktorou chceme dosiahnuť, aby na univerzitách a v nemocniciach bolo dostupné aspoň jedno rastlinné vegánske jedlo."

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  3. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  4. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  5. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  6. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene
  7. Ako veľmi eko sa dá byť vo firme s 2 300 zamestnancami?
  8. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory
  9. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo
  10. Reportáž: Boli sme pri krste novej lode Costa Venezia
  1. Alori: upratujte efektívne a bez námahy
  2. Gansberg Koliba - Housing as a symbol of success
  3. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  4. V Tescu vlani zákazníci nakúpili až 700 miliónov sl. potravín
  5. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  6. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  7. OMV ponúka kávu so sebou aj do opakovane použiteľných pohárov
  8. Pojistným podvodům při nehodě zabráníte s kamerou MiVue 733 WiFi
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  10. Resco rozdelí medzi zamestnancov milión eur!
  1. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 25 165
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 23 622
  3. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 22 102
  4. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 19 787
  5. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 14 231
  6. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 11 509
  7. Ako veľmi eko sa dá byť vo firme s 2 300 zamestnancami? 6 716
  8. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory 5 648
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 5 423
  10. Reportáž: Boli sme pri krste novej lode Costa Venezia 4 103

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Vegetariánstvo

Hlavné správy z MY Pezinok

Motocyklista sa zrazil s autom, musel zasahovať vrtuľník

Mladú ženu musel vrtuľník previezť do nemocnice v Bratislave.

Zuzana Čaputová pri poslednom vystúpení počas volebnej noci.
Prezidentské voľby 2019

Minúta po minúte: Čaputová postupuje do druhého kola

Sledujte aktuálny priebeh volieb.

Volič vhadzuje svoj hlas do urny počas 1. kola prezidentských volieb 2019 v Ilave.

V Pezinku musela riešiť komisia podnet, týkal sa vzoru hlasovacieho lístka

Doterajší priebeh volieb však hodnotia v okrese Pezinok celkovo ako bezproblémový.

Prezidentské voľby 2019

Elektrokolobežky by cestujúci privítali aj vo vlakoch z Trnavy do Bratislavy

Smart „vychytáviek“ pre mestá je čoraz viac. Samosprávy ich vedia využiť napríklad v doprave, bežní ľudia zasa v meste či na chalupe.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Komisia v púchovskom okrese chodila s urnou autom s nálepkami ĽSNS

Vozidlo bolo vyzdobené nálepkami Kotlebovej strany.

Nezvestnú Danielu, matku troch detí, našli v Oravskej priehrade

Dnes sa pri lodenici na Nábreží priehrady zišlo približne sto dobrovoľníkov. Prišli hľadať Rabčanku, podarilo sa im to za pol hodinu.

Známe obchodné centrum v Prievidzi museli evakuovať, došlo v ňom k požiaru (+FOTO)

V priestoroch toalety v obchodnom centre na Nábrežnej ulici v Prievidzi v nedeľu popoludní horelo.

Prezidentské voľby 2019

Ako dopadli prezidentské voľby v Trenčíne a okolí?

Pozrite si kompletné výsledky prezidentských volieb v Trenčíne a okolí. Ktorý kandidát mal najviac hlasov? Kto zabojuje o post prezidenta v 2. kole?

Vybrali SME

Už ste čítali?