Nedeľa, 23. september, 2018 | Meniny má Zdenka
Nájdete nás na webe

Vianočná vegánska večera v Pezinku nebola len pre vegánov

Vegánsky majonézový šalát, kapustnicu, chia puding, gaštanovo-hrozienkové rezy, alebo minilievančeky. Hostia si v Pezinku pochutili.

Vianočná vegánska večera v Pezinku.(Zdroj: Martin Žigo)

PEZINOK. V útulnej kaviarničke v Pezinku sa tri týždne pred Vianocami zišli vyznávači vegánstva i ľudia, ktorí by sa chceli o takomto štýle stravovania dozvedieť viac. „Boli sme aj minule a veľmi sa nám tu páči. Rozhodne prídeme aj nabudúce,“ priblížila Katarína, jedna z hostí podujatia.

Vegánska večera sa konala v Pezinku už po druhýkrát. Stretli sa v BonŽúr Café. „Pri výbere miesta nám ide najmä o to, aby nám podnik poskytol miesto zadarmo, aby sme mohli s majiteľmi spolupracovať a nevadilo im, že si ľudia nosia so sebou rôzne jedlo a skonzumujú ho priamo tam," vysvetlila organizátorka Barbora Mišáková.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Taktiež chceme, aby sa ľudia cítili pohodlne a robiť to v krčme by bolo zrejme nevhodné,“ dodala.

Vegánska večera - vlastný príbor i tanierik

Večeru tentoraz pripravili v duchu Vianoc a každý z hostí si priniesol svoj vlastný príbor, tanierik, či misku. Taktiež každý pripravil nejaké jedlo.

Pri večeri tak hostia mohli ochutnať rôzne zaujímavé vegánske jedlá, napríklad vegánsky majonézový šalát, kapustnicu, chia puding, gaštanovo-hrozienkové rezy, alebo minilievančeky.

„Síce nie som vegánka, nápad sa mi ale veľmi páči a bola som prekvapená ako vegánske jedlá chutili,“ povedala Natália, ďalšia z hostí.

Stravu chcú predstaviť aj ostatným

To, že podujatie vyhľadávajú i ľudia, ktorí si doprajú mäso, alebo mliečne výrobky potvrdila aj Barbora Mišáková.

„Väčšinou vyhľadávame kaviarne, nech si účastníci môžu dať i nejakú kávičku, hoc aj s mliekom. Na naše podujatia nechodia len vegáni a vegetariáni. Chceme predstaviť náš štýl stravovania širokému obecenstvu.“

Slovenská vegánska spoločnosť organizuje večere pre vegánov pravidelne po celom Slovensku. Okrem Pezinka, aj v Košiciach, Ružomberku a najmä v bratislavskom podniku Satori Stage. Najbližšia bude 10.12. práve v Bratislave a taktiež v Martine.

Ak si chcete o vegánstve prečítať viac, kliknite na internetovú stránku: www.veganskaspolocnost.sk

Vegánske recepty

Vegánsky chia puding

Na 10 pohárov potrebujeme:
150 -200 g chia semienok
1 l sójového mlieka vanilkovej príchute
2 banány
½ horkej čokolády
250 g sójového jogurtu natural
1 – 1,5 balíčka vanilkového cukru
citrón
ovocie na dozdobenie

Postup: Chia semienka namočíme do rastlinného mlieka a miešame – semienka sa zvyknú rýchlo z mlieka nafúknuť, tak ak je zmes príliš hustá, treba pridať viac mlieka.

Keď je zmes polotekutá, dáme ju do chladničky a necháme ju chvíľu, príp. pokojne aj celú noc postáť. Neskôr môžeme podľa potreby doriediť mliekom. Časť tejto chia zmesi si odložíme a zvyšnú časť dáme do mixéra, pridáme banány, ešte trochu rastlinného mlieka, roztopenú horkú čokoládu a vyšľaháme do hladkého krému.

Sójový jogurt vymiešame s vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou podľa chuti. Nakoniec vrstvíme: čokoládová pena, chia zmes s mliekom a sójový jogurt. Dozdobíme kokosovým či iným sirupom a voliteľným ovocím.

Gaštanovo – hrozienkové rezy

Na prípravu základu potrebujeme:

10dkg ovsených vločiek

15dkg hrozienok
polievková lyžica kokosového oleja

Na prípravu plnky potrebujeme:

10dkg hrozienok
20dkg horkej čokolády
45dkg gaštanového pyré
polievková lyžica kokosového oleja

Potrebujeme na ozdobenie:
strúhaný kokos
vlašské orechy

Postup: Hrozienka do cesta aj do plnky zalejeme teplou vodou a necháme odstáť. Na cesto rozmixujeme ovsené vločky na jemnú múčku, pridáme hrozienka, olej a všetko spolu rozmixujeme. Cesto natlačíme do vystlanej formy. Čokoládu s olejom roztopíme.

Pridáme gaštanové pyré a rozmixované hrozienka a postupne zapracujeme. Miešame, kým zmes nie je kompaktná. Keď zmes vychladne, navrstvíme ju na cesto. Skladujeme v chlade.

Rezy môžeme ozdobiť postrúhaným kokosom a vlašskými orechmi, prípadne kávovým zrnkom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  7. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  8. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  10. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  1. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  2. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  3. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  4. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  5. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  6. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  7. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  8. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  9. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  10. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 751
  2. Najužitočnejšia appka 17 698
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 11 818
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 11 009
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 611
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 385
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 4 557
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 983
  9. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 3 721
  10. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 3 243

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Vegetariánstvo, Vianoce

Hlavné správy z MY Pezinok

Aj napriek víchrici sa tešilo Pezinské vinobranie veľkej návštevnosti

V našej galérii nájdete priebeh celého vinobrania.

Posledný septembrový víkend sa vinobranie presunie z Pezinka do Modry

Posledný septembrový víkend sa Modra premení na živé centrum tradičných osláv úrody, malokarpatského vinohradníctva a vinárstva.

Pri Slovenskom Grobe zahynul motocyklista

Motocyklista z doposiaľ nezistených príčin zišiel mimo vozovku.

Pezinské vinobranie poznačila víchrica, pomáhali aj hasiči

Popadané stromy, zdemolované stánky či prevrátené smetiaky.

Pripravte sa na dopravné obmedzenia, v sobotu začnú opravovať diaľnicu D2

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v nasledujúcich dňoch opravovať viaceré úseky diaľnice D2.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Aké sú príbehy ľudí, ktorí stavali Oravskú priehradu

V stavbe storočia sú mozole a osudy stoviek ľudí.

Žilinský Bulvár: Kedysi vychýrená štvrť mesta, teraz len upadá

Žilinský Bulvár je vo veľmi zlom stave. Problémom sú najmä bezdomovci.

Pezinské vinobranie poznačila víchrica, pomáhali aj hasiči

Popadané stromy, zdemolované stánky či prevrátené smetiaky.

V nitrianskej fakultnej nemocnici vymenili ďalšieho riaditeľa

Martin Neštický je zatiaľ funkciou len poverený.

Vybrali SME

Už ste čítali?