Piatok, 14. december, 2018 | Meniny má Branislava, Bronislava
Nájdete nás na webe

Vianočná vegánska večera v Pezinku nebola len pre vegánov

Vegánsky majonézový šalát, kapustnicu, chia puding, gaštanovo-hrozienkové rezy, alebo minilievančeky. Hostia si v Pezinku pochutili.

Vianočná vegánska večera v Pezinku.(Zdroj: Martin Žigo)

PEZINOK. V útulnej kaviarničke v Pezinku sa tri týždne pred Vianocami zišli vyznávači vegánstva i ľudia, ktorí by sa chceli o takomto štýle stravovania dozvedieť viac. „Boli sme aj minule a veľmi sa nám tu páči. Rozhodne prídeme aj nabudúce,“ priblížila Katarína, jedna z hostí podujatia.

Vegánska večera sa konala v Pezinku už po druhýkrát. Stretli sa v BonŽúr Café. „Pri výbere miesta nám ide najmä o to, aby nám podnik poskytol miesto zadarmo, aby sme mohli s majiteľmi spolupracovať a nevadilo im, že si ľudia nosia so sebou rôzne jedlo a skonzumujú ho priamo tam," vysvetlila organizátorka Barbora Mišáková.

"Taktiež chceme, aby sa ľudia cítili pohodlne a robiť to v krčme by bolo zrejme nevhodné,“ dodala.

Vegánska večera - vlastný príbor i tanierik

Večeru tentoraz pripravili v duchu Vianoc a každý z hostí si priniesol svoj vlastný príbor, tanierik, či misku. Taktiež každý pripravil nejaké jedlo.

Pri večeri tak hostia mohli ochutnať rôzne zaujímavé vegánske jedlá, napríklad vegánsky majonézový šalát, kapustnicu, chia puding, gaštanovo-hrozienkové rezy, alebo minilievančeky.

„Síce nie som vegánka, nápad sa mi ale veľmi páči a bola som prekvapená ako vegánske jedlá chutili,“ povedala Natália, ďalšia z hostí.

Stravu chcú predstaviť aj ostatným

To, že podujatie vyhľadávajú i ľudia, ktorí si doprajú mäso, alebo mliečne výrobky potvrdila aj Barbora Mišáková.

„Väčšinou vyhľadávame kaviarne, nech si účastníci môžu dať i nejakú kávičku, hoc aj s mliekom. Na naše podujatia nechodia len vegáni a vegetariáni. Chceme predstaviť náš štýl stravovania širokému obecenstvu.“

Slovenská vegánska spoločnosť organizuje večere pre vegánov pravidelne po celom Slovensku. Okrem Pezinka, aj v Košiciach, Ružomberku a najmä v bratislavskom podniku Satori Stage. Najbližšia bude 10.12. práve v Bratislave a taktiež v Martine.

Ak si chcete o vegánstve prečítať viac, kliknite na internetovú stránku: www.veganskaspolocnost.sk

Vegánske recepty

Vegánsky chia puding

Na 10 pohárov potrebujeme:
150 -200 g chia semienok
1 l sójového mlieka vanilkovej príchute
2 banány
½ horkej čokolády
250 g sójového jogurtu natural
1 – 1,5 balíčka vanilkového cukru
citrón
ovocie na dozdobenie

Postup: Chia semienka namočíme do rastlinného mlieka a miešame – semienka sa zvyknú rýchlo z mlieka nafúknuť, tak ak je zmes príliš hustá, treba pridať viac mlieka.

Keď je zmes polotekutá, dáme ju do chladničky a necháme ju chvíľu, príp. pokojne aj celú noc postáť. Neskôr môžeme podľa potreby doriediť mliekom. Časť tejto chia zmesi si odložíme a zvyšnú časť dáme do mixéra, pridáme banány, ešte trochu rastlinného mlieka, roztopenú horkú čokoládu a vyšľaháme do hladkého krému.

Sójový jogurt vymiešame s vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou podľa chuti. Nakoniec vrstvíme: čokoládová pena, chia zmes s mliekom a sójový jogurt. Dozdobíme kokosovým či iným sirupom a voliteľným ovocím.

Gaštanovo – hrozienkové rezy

Na prípravu základu potrebujeme:

10dkg ovsených vločiek

15dkg hrozienok
polievková lyžica kokosového oleja

Na prípravu plnky potrebujeme:

10dkg hrozienok
20dkg horkej čokolády
45dkg gaštanového pyré
polievková lyžica kokosového oleja

Potrebujeme na ozdobenie:
strúhaný kokos
vlašské orechy

Postup: Hrozienka do cesta aj do plnky zalejeme teplou vodou a necháme odstáť. Na cesto rozmixujeme ovsené vločky na jemnú múčku, pridáme hrozienka, olej a všetko spolu rozmixujeme. Cesto natlačíme do vystlanej formy. Čokoládu s olejom roztopíme.

Pridáme gaštanové pyré a rozmixované hrozienka a postupne zapracujeme. Miešame, kým zmes nie je kompaktná. Keď zmes vychladne, navrstvíme ju na cesto. Skladujeme v chlade.

Rezy môžeme ozdobiť postrúhaným kokosom a vlašskými orechmi, prípadne kávovým zrnkom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  8. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  9. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  3. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  4. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  5. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  6. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  7. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  8. Slovensko spieva koledy
  9. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  10. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 56 590
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 879
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 13 109
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 951
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 658
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 775
  7. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 4 973
  8. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 4 871
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 4 228
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami? 3 971

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Vegetariánstvo, Vianoce

Hlavné správy z MY Pezinok

Fotografi vytvorili takéto krásne zábery zasnežených Malých Karpát

Skupina fotografov nám poskytla krásne scenérie zasnežených Malých Karpát. Rozhodne stojí za pozretie i video zo Zochovej chaty.

Trinásty plat dostane na Slovensku len 17 percent zamestnancov

Firmy vyplácajú odmeny častejšie ako trinásty plat.

NAKA rozbila drogovú zločineckú skupinu

Policajti zaistili surovinu na výrobu pervitínu v hodnote dvestotisíc eur.

Na Červený kameň zavíta Snehová kráľovná

SNM-Múzeum Červený Kameň uvedie počas vianočných sviatkov, v dňoch 27. – 30. decembra 2018 nové predstavenie z vlastnej dielne, rozprávku Snehová kráľovná, čím nadviaže na rad divácky úspešných rozprávok prezentovaných návštevníkom za ostatné roky.

Falošného lekára z okresu Pezinok obvinili z ohrozovania vírusom HIV

V zariadení pre seniorov podával rôzne lieky, aj keď nemal na to žiadnu spôsobilosť. Teraz sa na povrch dostali nové, ešte horšie skutočnosti.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Štvorročná Martinka podpálila dom, oheň pohltil aj výbavu pre ďalší prírastok

Sedemčlenná rodina sa tiesni v jednej izbe. Čakajú ju biedne sviatky.

Primátor Rajca zvolal staré zastupiteľstvo. Dal si preplatiť dovolenku

Ján Rybárik nemal na dovolenku čas pre vyťaženosť a prácu na rôznych projektoch.

V dedine pri Fiľakove sa strieľalo, dvoch previezli do nemocnice

Jeden muž utrpel dve strelné poranenia v oblasti pravej dolnej končatiny a tiež pravej hornej končatiny.

Mladíci zbili taxikára, ukradli a zapálili mu auto

Dlhoročné tresty väzenia hrozia 19-ročnému Marošovi z Mútneho a 16-ročnému mladistvému z Brezy, obvinení sú zo zločinu lúpeže.

Vybrali SME

Už ste čítali?