Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Vianočná vegánska večera v Pezinku nebola len pre vegánov

Vegánsky majonézový šalát, kapustnicu, chia puding, gaštanovo-hrozienkové rezy, alebo minilievančeky. Hostia si v Pezinku pochutili.

Vianočná vegánska večera v Pezinku.Vianočná vegánska večera v Pezinku. (Zdroj: Martin Žigo)

PEZINOK. V útulnej kaviarničke v Pezinku sa tri týždne pred Vianocami zišli vyznávači vegánstva i ľudia, ktorí by sa chceli o takomto štýle stravovania dozvedieť viac. „Boli sme aj minule a veľmi sa nám tu páči. Rozhodne prídeme aj nabudúce,“ priblížila Katarína, jedna z hostí podujatia.

Vegánska večera sa konala v Pezinku už po druhýkrát. Stretli sa v BonŽúr Café. „Pri výbere miesta nám ide najmä o to, aby nám podnik poskytol miesto zadarmo, aby sme mohli s majiteľmi spolupracovať a nevadilo im, že si ľudia nosia so sebou rôzne jedlo a skonzumujú ho priamo tam," vysvetlila organizátorka Barbora Mišáková.

Skryť Vypnúť reklamu

"Taktiež chceme, aby sa ľudia cítili pohodlne a robiť to v krčme by bolo zrejme nevhodné,“ dodala.

Vegánska večera - vlastný príbor i tanierik

Večeru tentoraz pripravili v duchu Vianoc a každý z hostí si priniesol svoj vlastný príbor, tanierik, či misku. Taktiež každý pripravil nejaké jedlo.

Pri večeri tak hostia mohli ochutnať rôzne zaujímavé vegánske jedlá, napríklad vegánsky majonézový šalát, kapustnicu, chia puding, gaštanovo-hrozienkové rezy, alebo minilievančeky.

„Síce nie som vegánka, nápad sa mi ale veľmi páči a bola som prekvapená ako vegánske jedlá chutili,“ povedala Natália, ďalšia z hostí.

Stravu chcú predstaviť aj ostatným

To, že podujatie vyhľadávajú i ľudia, ktorí si doprajú mäso, alebo mliečne výrobky potvrdila aj Barbora Mišáková.

Skryť Vypnúť reklamu

„Väčšinou vyhľadávame kaviarne, nech si účastníci môžu dať i nejakú kávičku, hoc aj s mliekom. Na naše podujatia nechodia len vegáni a vegetariáni. Chceme predstaviť náš štýl stravovania širokému obecenstvu.“

Slovenská vegánska spoločnosť organizuje večere pre vegánov pravidelne po celom Slovensku. Okrem Pezinka, aj v Košiciach, Ružomberku a najmä v bratislavskom podniku Satori Stage. Najbližšia bude 10.12. práve v Bratislave a taktiež v Martine.

Ak si chcete o vegánstve prečítať viac, kliknite na internetovú stránku: www.veganskaspolocnost.sk

Vegánske recepty

Vegánsky chia puding

Na 10 pohárov potrebujeme:
150 -200 g chia semienok
1 l sójového mlieka vanilkovej príchute
2 banány
½ horkej čokolády
250 g sójového jogurtu natural
1 – 1,5 balíčka vanilkového cukru
citrón
ovocie na dozdobenie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Chia semienka namočíme do rastlinného mlieka a miešame – semienka sa zvyknú rýchlo z mlieka nafúknuť, tak ak je zmes príliš hustá, treba pridať viac mlieka.

Keď je zmes polotekutá, dáme ju do chladničky a necháme ju chvíľu, príp. pokojne aj celú noc postáť. Neskôr môžeme podľa potreby doriediť mliekom. Časť tejto chia zmesi si odložíme a zvyšnú časť dáme do mixéra, pridáme banány, ešte trochu rastlinného mlieka, roztopenú horkú čokoládu a vyšľaháme do hladkého krému.

Sójový jogurt vymiešame s vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou podľa chuti. Nakoniec vrstvíme: čokoládová pena, chia zmes s mliekom a sójový jogurt. Dozdobíme kokosovým či iným sirupom a voliteľným ovocím.

Gaštanovo – hrozienkové rezy

Na prípravu základu potrebujeme:

10dkg ovsených vločiek

15dkg hrozienok
polievková lyžica kokosového oleja

Na prípravu plnky potrebujeme:

10dkg hrozienok
20dkg horkej čokolády
45dkg gaštanového pyré
polievková lyžica kokosového oleja

Potrebujeme na ozdobenie:
strúhaný kokos
vlašské orechy

Postup: Hrozienka do cesta aj do plnky zalejeme teplou vodou a necháme odstáť. Na cesto rozmixujeme ovsené vločky na jemnú múčku, pridáme hrozienka, olej a všetko spolu rozmixujeme. Cesto natlačíme do vystlanej formy. Čokoládu s olejom roztopíme.

Pridáme gaštanové pyré a rozmixované hrozienka a postupne zapracujeme. Miešame, kým zmes nie je kompaktná. Keď zmes vychladne, navrstvíme ju na cesto. Skladujeme v chlade.

Rezy môžeme ozdobiť postrúhaným kokosom a vlašskými orechmi, prípadne kávovým zrnkom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

    Inzercia - Tlačové správy

    1. Vitajte v postapokalyptickom svete
    2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
    3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
    4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
    5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
    6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
    7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
    8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
    9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
    10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
    1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
    2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
    3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
    4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
    5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
    6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
    7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
    8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
    9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
    10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
    1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 232
    2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 850
    3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 036
    4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 021
    5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 881
    6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 005
    7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 440
    8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 700
    9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 598
    10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 568
    Skryť Vypnúť reklamu
    Skryť Vypnúť reklamu

    Téma: Vianoce

    Prečítajte si aj ďalšie články k téme
    Článok je zaradený aj do ďalších tém
    Vegetariánstvo, Jedlo

    Hlavné správy z Správy Pezinok - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Pezinok

    Predlžujeme akciu o 24h

    Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

    Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

    Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

    Na Slovensku pribudlo 2 581 prípadov nákazy koronavírusom

    Pred poslancami Národnej rady SR to povedal predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO), ktorý dnes požiadal o vystúpenie v pléne.

    Ilustračné foto.

    O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

    Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

    Mestá a stavbári volajú po vyhlásení novej výzvy

    Do ekonomiky v jednotlivých regiónoch Slovenska môže počas nasledujúcich 12 mesiacov pritiecť viac ako 100 miliónov eur.

    Najčítanejšie články MyRegiony.sk

    Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

    Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

    TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

    V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

    Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

    Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

    Už ste čítali?