Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Vianočná vegánska večera v Pezinku nebola len pre vegánov

Vegánsky majonézový šalát, kapustnicu, chia puding, gaštanovo-hrozienkové rezy, alebo minilievančeky. Hostia si v Pezinku pochutili.

Vianočná vegánska večera v Pezinku.Vianočná vegánska večera v Pezinku. (Zdroj: Martin Žigo)

PEZINOK. V útulnej kaviarničke v Pezinku sa tri týždne pred Vianocami zišli vyznávači vegánstva i ľudia, ktorí by sa chceli o takomto štýle stravovania dozvedieť viac. „Boli sme aj minule a veľmi sa nám tu páči. Rozhodne prídeme aj nabudúce,“ priblížila Katarína, jedna z hostí podujatia.

Vegánska večera sa konala v Pezinku už po druhýkrát. Stretli sa v BonŽúr Café. „Pri výbere miesta nám ide najmä o to, aby nám podnik poskytol miesto zadarmo, aby sme mohli s majiteľmi spolupracovať a nevadilo im, že si ľudia nosia so sebou rôzne jedlo a skonzumujú ho priamo tam," vysvetlila organizátorka Barbora Mišáková.

Skryť Vypnúť reklamu

"Taktiež chceme, aby sa ľudia cítili pohodlne a robiť to v krčme by bolo zrejme nevhodné,“ dodala.

Vegánska večera - vlastný príbor i tanierik

Večeru tentoraz pripravili v duchu Vianoc a každý z hostí si priniesol svoj vlastný príbor, tanierik, či misku. Taktiež každý pripravil nejaké jedlo.

Pri večeri tak hostia mohli ochutnať rôzne zaujímavé vegánske jedlá, napríklad vegánsky majonézový šalát, kapustnicu, chia puding, gaštanovo-hrozienkové rezy, alebo minilievančeky.

„Síce nie som vegánka, nápad sa mi ale veľmi páči a bola som prekvapená ako vegánske jedlá chutili,“ povedala Natália, ďalšia z hostí.

Stravu chcú predstaviť aj ostatným

To, že podujatie vyhľadávajú i ľudia, ktorí si doprajú mäso, alebo mliečne výrobky potvrdila aj Barbora Mišáková.

Skryť Vypnúť reklamu

„Väčšinou vyhľadávame kaviarne, nech si účastníci môžu dať i nejakú kávičku, hoc aj s mliekom. Na naše podujatia nechodia len vegáni a vegetariáni. Chceme predstaviť náš štýl stravovania širokému obecenstvu.“

Slovenská vegánska spoločnosť organizuje večere pre vegánov pravidelne po celom Slovensku. Okrem Pezinka, aj v Košiciach, Ružomberku a najmä v bratislavskom podniku Satori Stage. Najbližšia bude 10.12. práve v Bratislave a taktiež v Martine.

Ak si chcete o vegánstve prečítať viac, kliknite na internetovú stránku: www.veganskaspolocnost.sk

Vegánske recepty

Vegánsky chia puding

Na 10 pohárov potrebujeme:
150 -200 g chia semienok
1 l sójového mlieka vanilkovej príchute
2 banány
½ horkej čokolády
250 g sójového jogurtu natural
1 – 1,5 balíčka vanilkového cukru
citrón
ovocie na dozdobenie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Chia semienka namočíme do rastlinného mlieka a miešame – semienka sa zvyknú rýchlo z mlieka nafúknuť, tak ak je zmes príliš hustá, treba pridať viac mlieka.

Keď je zmes polotekutá, dáme ju do chladničky a necháme ju chvíľu, príp. pokojne aj celú noc postáť. Neskôr môžeme podľa potreby doriediť mliekom. Časť tejto chia zmesi si odložíme a zvyšnú časť dáme do mixéra, pridáme banány, ešte trochu rastlinného mlieka, roztopenú horkú čokoládu a vyšľaháme do hladkého krému.

Sójový jogurt vymiešame s vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou podľa chuti. Nakoniec vrstvíme: čokoládová pena, chia zmes s mliekom a sójový jogurt. Dozdobíme kokosovým či iným sirupom a voliteľným ovocím.

Gaštanovo – hrozienkové rezy

Na prípravu základu potrebujeme:

10dkg ovsených vločiek

15dkg hrozienok
polievková lyžica kokosového oleja

Na prípravu plnky potrebujeme:

10dkg hrozienok
20dkg horkej čokolády
45dkg gaštanového pyré
polievková lyžica kokosového oleja

Potrebujeme na ozdobenie:
strúhaný kokos
vlašské orechy

Postup: Hrozienka do cesta aj do plnky zalejeme teplou vodou a necháme odstáť. Na cesto rozmixujeme ovsené vločky na jemnú múčku, pridáme hrozienka, olej a všetko spolu rozmixujeme. Cesto natlačíme do vystlanej formy. Čokoládu s olejom roztopíme.

Pridáme gaštanové pyré a rozmixované hrozienka a postupne zapracujeme. Miešame, kým zmes nie je kompaktná. Keď zmes vychladne, navrstvíme ju na cesto. Skladujeme v chlade.

Rezy môžeme ozdobiť postrúhaným kokosom a vlašskými orechmi, prípadne kávovým zrnkom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 24 124
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 21 800
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 305
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 988
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 616
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 370
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 658
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 544
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 375
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 337
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Vegetariánstvo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Hlavné správy z Správy Pezinok - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Pezinok

Ilustračné foto.

V Trnavskom kraji odhalili 210 nových prípadov.

9 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Celoplošné testovanie.

Z miest je na tom z hľadiska pozitivity najlepšie Svätý Jur.

25. jan
Ilustračné foto.

Obmedzenie potrvá do pondelka 1. februára do 17.00 h.

25. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

4 h

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

25. jan

Už ste čítali?