Nedeľa, 22. júl, 2018 | Meniny má Magdaléna
Nájdete nás na webe

Vianočná vegánska večera v Pezinku nebola len pre vegánov

Vegánsky majonézový šalát, kapustnicu, chia puding, gaštanovo-hrozienkové rezy, alebo minilievančeky. Hostia si v Pezinku pochutili.

Vianočná vegánska večera v Pezinku.(Zdroj: Martin Žigo)

PEZINOK. V útulnej kaviarničke v Pezinku sa tri týždne pred Vianocami zišli vyznávači vegánstva i ľudia, ktorí by sa chceli o takomto štýle stravovania dozvedieť viac. „Boli sme aj minule a veľmi sa nám tu páči. Rozhodne prídeme aj nabudúce,“ priblížila Katarína, jedna z hostí podujatia.

Vegánska večera sa konala v Pezinku už po druhýkrát. Stretli sa v BonŽúr Café. „Pri výbere miesta nám ide najmä o to, aby nám podnik poskytol miesto zadarmo, aby sme mohli s majiteľmi spolupracovať a nevadilo im, že si ľudia nosia so sebou rôzne jedlo a skonzumujú ho priamo tam," vysvetlila organizátorka Barbora Mišáková.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Taktiež chceme, aby sa ľudia cítili pohodlne a robiť to v krčme by bolo zrejme nevhodné,“ dodala.

Vegánska večera - vlastný príbor i tanierik

Večeru tentoraz pripravili v duchu Vianoc a každý z hostí si priniesol svoj vlastný príbor, tanierik, či misku. Taktiež každý pripravil nejaké jedlo.

Pri večeri tak hostia mohli ochutnať rôzne zaujímavé vegánske jedlá, napríklad vegánsky majonézový šalát, kapustnicu, chia puding, gaštanovo-hrozienkové rezy, alebo minilievančeky.

„Síce nie som vegánka, nápad sa mi ale veľmi páči a bola som prekvapená ako vegánske jedlá chutili,“ povedala Natália, ďalšia z hostí.

Stravu chcú predstaviť aj ostatným

To, že podujatie vyhľadávajú i ľudia, ktorí si doprajú mäso, alebo mliečne výrobky potvrdila aj Barbora Mišáková.

„Väčšinou vyhľadávame kaviarne, nech si účastníci môžu dať i nejakú kávičku, hoc aj s mliekom. Na naše podujatia nechodia len vegáni a vegetariáni. Chceme predstaviť náš štýl stravovania širokému obecenstvu.“

Slovenská vegánska spoločnosť organizuje večere pre vegánov pravidelne po celom Slovensku. Okrem Pezinka, aj v Košiciach, Ružomberku a najmä v bratislavskom podniku Satori Stage. Najbližšia bude 10.12. práve v Bratislave a taktiež v Martine.

Ak si chcete o vegánstve prečítať viac, kliknite na internetovú stránku: www.veganskaspolocnost.sk

Vegánske recepty

Vegánsky chia puding

Na 10 pohárov potrebujeme:
150 -200 g chia semienok
1 l sójového mlieka vanilkovej príchute
2 banány
½ horkej čokolády
250 g sójového jogurtu natural
1 – 1,5 balíčka vanilkového cukru
citrón
ovocie na dozdobenie

Postup: Chia semienka namočíme do rastlinného mlieka a miešame – semienka sa zvyknú rýchlo z mlieka nafúknuť, tak ak je zmes príliš hustá, treba pridať viac mlieka.

Keď je zmes polotekutá, dáme ju do chladničky a necháme ju chvíľu, príp. pokojne aj celú noc postáť. Neskôr môžeme podľa potreby doriediť mliekom. Časť tejto chia zmesi si odložíme a zvyšnú časť dáme do mixéra, pridáme banány, ešte trochu rastlinného mlieka, roztopenú horkú čokoládu a vyšľaháme do hladkého krému.

Sójový jogurt vymiešame s vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou podľa chuti. Nakoniec vrstvíme: čokoládová pena, chia zmes s mliekom a sójový jogurt. Dozdobíme kokosovým či iným sirupom a voliteľným ovocím.

Gaštanovo – hrozienkové rezy

Na prípravu základu potrebujeme:

10dkg ovsených vločiek

15dkg hrozienok
polievková lyžica kokosového oleja

Na prípravu plnky potrebujeme:

10dkg hrozienok
20dkg horkej čokolády
45dkg gaštanového pyré
polievková lyžica kokosového oleja

Potrebujeme na ozdobenie:
strúhaný kokos
vlašské orechy

Postup: Hrozienka do cesta aj do plnky zalejeme teplou vodou a necháme odstáť. Na cesto rozmixujeme ovsené vločky na jemnú múčku, pridáme hrozienka, olej a všetko spolu rozmixujeme. Cesto natlačíme do vystlanej formy. Čokoládu s olejom roztopíme.

Pridáme gaštanové pyré a rozmixované hrozienka a postupne zapracujeme. Miešame, kým zmes nie je kompaktná. Keď zmes vychladne, navrstvíme ju na cesto. Skladujeme v chlade.

Rezy môžeme ozdobiť postrúhaným kokosom a vlašskými orechmi, prípadne kávovým zrnkom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 123
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 325
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 491
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 320
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 732
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 392
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 011
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 511
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 828
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 675

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Vegetariánstvo, Vianoce

Hlavné správy z MY Pezinok

DOPRAVA 2018 – kadiaľ vedie cesta do budúcnosti?

Súčasnosť a budúcnosť cestnej infraštruktúry, vízia verejnej osobnej dopravy a smerovanie železničnej i leteckej dopravy, budú hlavným témami najväčšej medzinárodnej konferencie na Slovensku DOPRAVA 2018.

Mamičky a odborníci rozhodli o najlepšej slovenskej pôrodnici

Slovenské mamičky sú najviac spokojné s pôrodnicou v Univerzitnej nemocnici (UNM) v Martine, s Nemocnicou s poliklinikou (NsP) v Spišskej Novej Vsi a s Gynekologicko-pôrodníckou nemocnicou (GPN) Sanatória Koch v Bratislave.

V noci hrozia búrky s krúpami

Na západe Slovenska je v noci zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Obrovský hádzanársky talent odchádza z Modry

Talentovaný slovenský hádzanár Martin Potisk si vyskúša zahraničný angažmán.

Štartuje Slovnaft Cup

Predkolom sa počas víkendu naplno rozbehne národný pohár prezývaný Slovanft Cup.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Napätá situácia v Nových Zámkoch: Borbély hovorí o ekonomickom hochštaplerizme

Správna rada odvolala štatutára futbalového klubu. Ten všetky obvinenia odmieta.

AKTUALIZOVANÉ o 10.40

V bazéne v Nitre našli mŕtvolu muža, hygienici prikázali vymeniť vodu

Mladík zrejme preliezol plot.

Slovenský futbalista sníva svoj sen, prestúpil zo šiestej do tretej ligy

Futbalista Tomáš Verbír zmenil počas leta klub.

Vybrali SME

Už ste čítali?