PEZINOK. Tisíce ľudí počas víkendu opäť chodili po regióne za svojim obľúbeným nápojom. A tentoraz aj jazdili. Už 18. ročník Dňa otvorených pivníc v piatok a sobotu 17. a 18 novembra, najznámejšie vinárske podujatie, opäť nesklamalo.
Milovníci vína mali tento rok možnosť nazrieť do 167 pivníc a celkovo ochutnať alkoholický nápoj z hrozna až od 228 vinárov. Najviac pivníc otvorili vinári v Modre – 33.
Presuny uľahčil Malokarpatský expres
Premiéru mal Malokarpatský expres, ktorý uľahčil ľuďom presun medzi Bratislavou a Modrou. „Pred dvoma rokmi som sa musela obetovať a voziť kamarátov, tento rok sme využívali expres a všetci si vychutnali vínko,“ pochvaľovala si jedna z účastníčok.
Veď vinári ponúkali svoje produkty od Bratislavy – Devína, cez Staré mesto a Vajnory, Raču, Svätý Jur, Limbach, Pezinok, Modru, Častú, Doľany, až po Trnavu.
Podujatie tak umožňuje odborníkom, ale i laikom degustovať víno z celého malokarpatského regiónu priamo v prevádzkach, kde sa vyrába, rozprávať sa o víne s producentmi a spoznávať jeho tajomstvá.
Pozitívne ohlasy boli i u vinárov: „Podľa mňa išlo o vydarené podujatie, nestretol som sa so žiadnym problémom, organizačne to bolo taktiež veľmi dobre zvládnuté. Z pohľadu vinára síce nejde o žiaden biznis, v konečnom dôsledku to však je výborná prezentácia. Ohlasy návštevníkov, ktoré som zachytil boli taktiež pozitívne,“ povedal Viktor Hamšík z vinárstva Víno Hamšík.
Deň otvorených pivníc však zďaleka nie je len o dobrom víne, ale i chutnom jedle. Lákadlom pre viacerých bola aj Škola varenia vo Svätom Jure. Známy šéfkuchár Igor Čehy s tímom vyučených účastníkov Školy varenia si pre účastníkov prichystal pochúťky ako tekvicovú penu s pečenými semienkami, bravčové líčka dusené na alibernete z Kamenného dvora, či jablkový koláč domácej pani s limetkovým créme fraiche.
Prišli tisíce ľudí
„Pri pití vína si treba aj niečo dobrého zajesť. Preto sme si pripravili pre našich zákazníkov niečo naozaj chutné a kvalitné. Pravidelne sa zúčastňujeme podujatí spojených s vínom a chceme propagovať i naše ďalšie aktivity – Zimný festival jedla, či Gurmán Fest,“ prezradil zakladateľ Školy varenia - Radoslav Nackin.
Okrem iného sa v niektorých pivniciach starali o dobrú atmosféru i hudobníci. O udalosť bol veľký záujem, predalo sa cez 5 000 lístkov. Príjemná hudba, priateľskí ľudia, výborné jedlo a kvalitné víno je vždy zárukou dobrej nálady.
Vínko v malých útulných pivničkách, či veľkých moderných vinárstvach si mohol vychutnať každý, kto si zakúpil vstupenku za 50 €. Súčasťou bol však aj bonus na nákup vína v hodnote 25,- €.