SENEC. Kedysi to bolo jednoduchšie, trávu, zbytky z kuchyne zožrali domáce zvieratá a konáre, či réva sa po vysušení pekne spálili na záhrade.
Dnes je niečo také väčšinou len ťažko mysliteľné, domáce zvieratá už veľa ľudí nechová a na malých prevažne len okrasných záhradách pôsobí každá kopa haluziny ako neporiadok. Navyše je pálenie záhradného odpadu zakázané a ak aj rovno nedostanete pokutu, minimálne si pohneváte veľkú časť susedstva.
Lenže šupky z ovocia, tráva, zvyšky jedál sú odpady, ktoré by rozhodne nemali končiť na skládke. Argument, že aj tam sa rozložia ako všade inde neplatí, a okrem toho je škoda vyhodiť surovinu, ktorá môže ešte výborne poslúžiť.
Preto je na mieste otázka, ako takýto odpad zberať a zhodnocovať. Napríklad v Senci môžete s mestom uzavrieť dohodu, že pekne podľa pravidiel budete kompostovať sami. Zrelý kompost je potom vďačnou surovinou pre každého záhradkára. Takže sa môžete rozhodnúť, či vám budú bioodpad odvážať alebo ho spracujete vo vlastnej réžii.
Ako kompostovať
Pri domácom kompostovaní treba dodržiavať niekoľko zásad. Nie všetko, čo zvýši v kuchyni patrí do kompostera. Určite by ste tam nemali vyhadzovať prepálený olej, mäso a mliečne výrobky, určie nekompostujte ani trus chorých a mäsožravých zvierat, a samozrejme nerozložiteľný odpad. Varená strava do kompostera ísť môže, ale v malých množstvách a vždy je lepšie, ak sa premieša so suchým odpadom.
Konáre je dobré rozdrviť v záhradnej drvičke, prípadne nastrihať, nasekať na drobnejšie kusy. Platí, že priemer haluziny by nemal byť väčší ako priemer palca.
V prípade zbytkov z ovocia je dobré, nenechať ich na povrchu kompostera, ale zahrabať nižšie, zamedzíte tak množstvu hmyzu v okolí kompostera. Suché a vlhké zložky by mali byť v ideálnom pomere 1:1, tak si zabezpečíte, že suroviny sa skôr rozložia a kompost bude rýchlejšie vhodný na použitie v záhrade. Dôležité je, udržiavanie primeranej vlhkosti, prílišné sucho proces rozkladu spomaľuje, prílišné vlhko podporuje vznik plesní.
Mimochodom zrelosť kompostu sa dá zistiť celkom jednoducho. Stačí odobrať a preosiať malé množstvo a zasiať do neho pár semien žeruchy. V prípade, že do týždňa vyklíčia, kompost je vhodný na použitie.
Zberný dvor, či odber
Ako sme už spomenuli, haluzina by mala byť podrvená alebo nasekaná, navyše aj kompostery majú svoju kapacitu. Pri rozsiahlejších záhradných prácach alebo v daždivých a teplých obdobiach, keď tráva rastie príliš rýchlo je dobré, ak je v obci, či v meste likvidácia bioodpadu zabezpečená aj inak. Najlepšou kombináciou k domácim komposterom je zberný dvor alebo zberné miesto.
Obyvatelia sami prinesú odpady zo záhrad, ktoré sa do kompostera nezmestia, prípadne nemajú možnosť alebo čas sekať haluzinu na drobnejšie kusy. Oproti pravidelnému vývozu majú zberné miesta tú výhodu, že sa nemusíte obmedzovať kapacitou nádoby, prípadne počas horúcich letných dní vás na dvore neobťažuje zapáchajúca nádoba, v ktorej sa po čase môžu tvoriť plesne.
Komposter by zapáchať nemal. Prístup vzduchu cez otvory zabezpečí, že pri správnom kompostovaní zapáchať nebude, čo je oproti zberným nádobám veľká výhoda.
Do kompostera patrí
tráva, lístie, seno, slama, burina, hnoj, trus bylinožravých zvierat, piliny, drevná štiepka, káva, čaj, podrvené škrupiny z vajec, šupky a zvyšky z ovocia a zeleniny, zvyšky varených jedál v malých množstvách
Do kompostera nepatrí
zvyšky mäsa, ryby, mliečne výrobky, sklo, plasty, kovy, textil, piliny z drevotriesky, uhynuté zvieratá, olej
Kam umiestniť komposter
polotieň, aby mal priamy kontakt s pôdou, nie na betón, nie pri zdroji pitnej vody, dbať na správnu vlhkosť
zdroj: http://www.separujodpad.sk/index.php/samosprava/udalosti/460-ako-ma-za-par-mesiacov-kompost.html, http://www.priateliazeme.sk/spz/ako-kompostovat/v-domacnosti/zber-biologickeho-odpadu