TUREŇ. Prvé kulinárske pokusy v maminej či babičkinej kuchyni sú pre mnohých z nás len milou spomienkou na detstvo. Šéfkuchárovi Petrovi Vargovi dalo varenie s babičkou základ pre profesiu, ktorá je zároveň záľubou a dobrodružstvom.
Ako hovorí, už ako šesťročný piekol koláče, varil nedeľné obedy a pripravoval pohostenie pre hostí. Na konci základnej školy preto s výberom povolania dlho váhať nemusel.
Z Bratislavy do Dublinu
Po vyučení sa za kuchára v Nových Zámkoch začal pracovať v reštaurácii a postupnou snahou o neustále zdokonaľovanie prichádzali stále nové a lepšie príležitosti.
Peter varil v tých najvychytenejších reštauráciách v Bratislave, až kým sa mu neponúkla možnosť otvoriť dve talianske reštaurácie v írskom Dubline. Tam žije doteraz a pracuje v hoteli The Gibson.
Kuchárske umenie slovenského šéfkuchára oceňujú aj také hviezdy ako Beyoncé, Jennifer Lopez Justin Bieber,Simply Red, Andrea Bocelli, či futbalisti FC Liverpool a mnohí ďalší. Napriek týmto úspechom dodnes zostáva verný zásadám, ktoré ho ešte v detstve naučila babička. Variť treba s láskou a z čerstvých surovín.
Výťažok pôjde na dobrú vec
Práve svojej babičke venuje prvú kuchársku knihu, ktorá vychádza najprv v angličtine a na jar sa v slovenskom preklade objaví aj v našich obchodoch. Kniha obsahuje 26 receptov, nájdete v nej šaláty, predjedlá, hlavné jedlá, dezerty, ale aj recepty na prípravu bezlepkových jedál.
„Výťažok z celého predaja knihy venujem pre Crumlin Children Hospital v írskom Dubline - je to detská nemocnica, ktorá je špecializovaná na liečbu nevyliečiteľne chorých detí.
Myšlienka pomôcť týmto deťom mi napadla začiatkom tohto roka a knihu vydávam na vlastné náklady. Cítim potrebu skrášliť svojou prácou, ktorá ani nie je prácou, ale pre mňa koníčkom a poslaním, týmto deťom krátky čas, ktorý dostali k dispozícii na tomto svete,“ dodáva na záver Peter Varga.