Jedlá, ktoré dlhodobo nejedzte
Niekto raňajky celkom vynecháva, inému postačí pohár džúsu a iný len v letku vypije kávu. Ďalšiu skupinu tvoria ľudia, ktorí neustále raňajkujú stále to isté. A v tom je chyba. Odborníci tvrdia, že niektoré potraviny náš žalúdok dlhodobo neznesie, dokonca ho môžu podráždiť .
Jogurt
Ak si myslíte, že živé kultúry, ktoré obsahuje sú tým najlepším, čo môžete ráno do seba dostať, mýlite sa. Práve dobré baktérie zabíjajú žalúdočné kyseliny a výsledkom je nulová hodnota živín pre vaše telo.
Zeleninu
Je chvályhodné, keď si na raňajky dávate napríklad kúsok chlebíka so šunkou a veľkou kopou zeleniny. Ale dobre si premyslite, akú zeleninu budete na prázdny žalúdok jesť. Podľa portálu Bright Side nie sú vhodné paradajky, uhorky ani zelená zelenina. Paradajky kvôli tanínu zvyšujú produkciu žalúdočných kyselín, uhorky môžu vplyvom aminokyselín spôsobiť pálenie záhy či nadúvanie.
Ovocie
Bohužiaľ, ani citrusy nie sú dobrý nápad na lačný žalúdok. Ovocné kyseliny ho môžu podráždiť. Poškodiť jeho jemnú sliznicu dokážu aj hrušky. Nie veľmi vhodné sú aj banány, kombinácia prázdneho žalúdka a zvýšenej hladiny horčíka totiž nerobí dobre srdcu. To však platí len z dlhodobého hľadiska.
Sladkosti
Čomu by ste sa ale mali vyhnúť vždy, sú sladkosti, ktoré neprospejú nielen vašej postave, ale aj zvýšia hladinu inzulínu.
Toto je lepšie
Orechy
Ak nestíhate raňajkovať, dajte si za hrsť orechov. Pri nich budete mať istotu, že ulahodíte organizmu celkovo, nielen žalúdku, ale aj mozgu.
Ovsené vločky
Ak si ich radi dávate do jogurtu, tak k nim pridajte aj orechy a čučoriedky, tie sú na raňajky veľmi dobré. Ešte lepšie však vyniknú v ovsenej kaši, ktorá je na raňajky priam ideálna. Ale nie tá z obchodu v plastovom obale, ale poctivo pripravená.
Chlebík a vajíčka
Pokojne si môžete dať aj chlieb, ale ak by to bolo možné, tak celozrnný bez kvasníc. K nemu si urobte praženicu, omeletu či volské oko. Vajcia totiž dokážu znížiť váš celodenný príjem kalórií.