Obsahujú približne o polovicu menej kalórií a vitamínu C ako klasické zemiaky. Takisto obsahujú až 4x väčšiu dávku vitamínu A, ktorý posilňuje imunitu a podporuje zdravie pleti, kostí a zraku.
Nechýbajú ani dôležité antioxidanty, mangán, draslík, B6 a B12, zeaxantín - karotenoid, vápnik, horčík, železo.
Z tohto dôvodu sú považované za jeden z najviac výživných druhov zeleniny.
Veľa vlákniny, vhodné i pri cukrovke
V priemerne veľkom batáte (v šupke) sa nachádzajú až štyri gramy vlákniny. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny podporujú chudnutie znižovaním apetítu a pokušenia sa prejedať. Vláknina navyše zlepšuje aj zažívanie.
Azda neprekvapí, že majú nízky glykemický index, takže nezvyšujú nárazovo hladinu cukru v krvi - naopak ju stabilizujú a pomáhajú udržať na zdravých hodnotách.
Ak máte možnosť, naučte sa preto využívať radšej sladké zemiaky než obyčajné. Nevýhodou môže byť len vyššia cena a menšia variabilita pri spracovaní.
Vďaka nízkemu glykemickému indexu sú batáty vhodné aj pre diabetikov. Okrem iného majú tiež pozitívny vplyv na znižovanie vysokého krvného tlaku vďaka vysokému obsahu draslíka.