DUBOVÁ. Pečené tašky zo zemiakového cesta plnené oškvarkovou masťou a korením. Sýte jedlo, ktorým sa zajedala napríklad kyslá fazuľová polievka. Práve pre obec Dubová sú tradičným jedlom a len ťažko by ste našli Dubovana, ktorý by povedal, že niekde inde by ste našli lepšie.
Scískanice sa na Dubovej robia snáď odjakživa a aj keď dnes už nie tak často, práve v čase začiatku oberačiek majú v obci svoj festival. Mimochodom, ako pochúťka k vínu alebo v tomto čase k burčiaku sú tiež vynikajúce.

A prečo sa scískanice volajú scískanice? "No lebo sa mosá scískat," povedali členky družstva Roduverné Dubovanky. Jednoducho, aby boli scískanice dobré, cesto sa musí dobre "vyscískat," pre milovníkov spisovnej slovenčiny - vypracovať.



Festival scískaníc a zároveň rozlúčka s letom pokračuje aj v nedeľu 28. augusta.